Pesto z czarnych oliwek i mięty
Wyśmienite pesto z oliwek Kalamata z dodatkiem mięty, szalotka i świeżym sokiem z cytryny.
Sposób przygotowania potrawy:
1.Włóż oliwki, oliwę z oliwek, miętę, szalotkę i sok z cytryny do robota kuchennego lub miksera. Dokładnie zmiksuj na gładka masę.
2.Dopraw pesto do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Dodatkowe wskazówki:
Tak przygotowane pesto możesz podawać na wiele sposobów, np:
• z grzankami i plastrami wędzonego łososia,
• z makaronem penne, grillowanym kurczakiem i grillowanymi paskami papryki,
• jako dip z chipsami i posiekaną świeżą natką pietruszki,
• z sałatką ziemniaczaną.
Składniki
- 1 i 1/4 szklanki oliwek Kalamata
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekana świeża mięta
- 1 szalotka
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól