Pesto z czarnych oliwek i mięty

Lunche Warzywa Sosy
10minut
1osoba
łatwy

Pesto z czarnych oliwek i mięty

Wyśmienite pesto z oliwek Kalamata z dodatkiem mięty, szalotka i świeżym sokiem z cytryny.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Włóż oliwki, oliwę z oliwek, miętę, szalotkę i sok z cytryny do robota kuchennego lub miksera. Dokładnie zmiksuj na gładka masę.

2.Dopraw pesto do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.


Dodatkowe wskazówki:

Tak przygotowane pesto możesz podawać na wiele sposobów, np:
• z grzankami i plastrami wędzonego łososia,
• z makaronem penne, grillowanym kurczakiem i grillowanymi paskami papryki,
• jako dip z chipsami i posiekaną świeżą natką pietruszki,
• z sałatką ziemniaczaną.

Składniki
  • 1 i 1/4 szklanki oliwek Kalamata
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekana świeża mięta
  • 1 szalotka
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Powiązane przepisy sosów

Sos miętowo-ziołowy z serem feta
15minut
3osoby
Sos miętowo-ziołowy z serem feta
Świeży sos ziołowy z dodatkiem soku z cytryny i sera feta. Świetnie sprawdza się jako dodatek do mięsa.