Turecka sałatka z chlebem, pomidorami i oliwkami
Ciekawa sałatka, w której główną rolę odgrywa chleb w połączeniu z pomidorami i oliwkami. Pyszne śródziemnomorska potrawa, prosta w przygotowaniu.
1.Pokrój pomidory w kostkę, zachowując jak najwięcej soku i nasion. Oliwki pokrój na połówki. Posiekaj również cebulę.
2.W dużej misce wymieszaj pomidory, cebulę, oliwki, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 1 godziny.
3.Pokrój lub porwij chleb na około 2-3 centymetrowe kawałki. Tuż przed podaniem dodaj chleb do mieszanki pomidorowej i dobrze wymieszaj, a następnie sałatkę posyp miętą.
- 220g pełnoziarnistego chleba na zakwasie (nie świeżego, 1 - 2 dniowego)
- około 3 dojrzałych pomidorów
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 1/4 szklanki świeżo soku z cytryny
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/4 szklanki grubo posiekanej świeżej mięty
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz