Turecka sałatka z chlebem, pomidorami i oliwkami

Turecka sałatka  z chlebem, pomidorami i oliwkami

Ciekawa sałatka, w której główną rolę odgrywa chleb w połączeniu z pomidorami i oliwkami. Pyszne śródziemnomorska potrawa, prosta w przygotowaniu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Pokrój pomidory w kostkę, zachowując jak najwięcej soku i nasion. Oliwki pokrój na połówki. Posiekaj również cebulę.

2.W dużej misce wymieszaj pomidory, cebulę, oliwki, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 1 godziny.

3.Pokrój lub porwij chleb na około 2-3 centymetrowe kawałki. Tuż przed podaniem dodaj chleb do mieszanki pomidorowej i dobrze wymieszaj, a następnie sałatkę posyp miętą.


Składniki
  • 220g pełnoziarnistego chleba na zakwasie (nie świeżego, 1 - 2 dniowego)
  • około 3 dojrzałych pomidorów
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 szklanka czarnych oliwek
  • 1/4 szklanki świeżo soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/4 szklanki grubo posiekanej świeżej mięty
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra." Epikur

Powiązane przepisy sałatek

Bakłażan z sosem pomidorowo-czosnkowym
45minut
3osoby
Bakłażan z sosem pomidorowo-czosnkowym
Klasyczna przystawka turecka z podsmażanym bakłażanem z sosem pomidorowym. Super pomysł na przyrządzenie zdrowego bakłażana.
Klasyczna salsa Pico de Gallo
15minut
2osoby
Klasyczna salsa Pico de Gallo
Wyrazista, pikantna meksykańska salsa ze świeżych pomidorów, cebuli i chili.
Sałatka pomidorowo-paprykowa
10minut
3osoby
Sałatka pomidorowo-paprykowa
Sałatka z pomidorami, ostrą papryką, ziołami i przyprawami. Znakomita do potraw mięsnych oraz jako przystawka przed daniem głównym.