Turecka sałatka z chlebem, pomidorami i oliwkami

Turecka sałatka  z chlebem, pomidorami i oliwkami

Ciekawa sałatka, w której główną rolę odgrywa chleb w połączeniu z pomidorami i oliwkami. Pyszne śródziemnomorska potrawa, prosta w przygotowaniu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Pokrój pomidory w kostkę, zachowując jak najwięcej soku i nasion. Oliwki pokrój na połówki. Posiekaj również cebulę.

2.W dużej misce wymieszaj pomidory, cebulę, oliwki, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na około 1 godziny.

3.Pokrój lub porwij chleb na około 2-3 centymetrowe kawałki. Tuż przed podaniem dodaj chleb do mieszanki pomidorowej i dobrze wymieszaj, a następnie sałatkę posyp miętą.


Składniki
  • 220g pełnoziarnistego chleba na zakwasie (nie świeżego, 1 - 2 dniowego)
  • około 3 dojrzałych pomidorów
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 szklanka czarnych oliwek
  • 1/4 szklanki świeżo soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/4 szklanki grubo posiekanej świeżej mięty
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć." Konfucjusz

Podobne przepisy sałatek

Włoska sałatka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
15minut
4osoby
Włoska sałatka z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
Ta wyśmienita sałatka rodem z Włoch, to idealny wybór na lekki posiłek lub jako dodatek do obiadu. Smacznego!
Sałatka z pomidorów i nektarynek
30minut
2osoby
Sałatka z pomidorów i nektarynek
Przepis na sałatkę z soczystych nektarynek oraz pomidorów, udekorowaną migdałami, miętą i pietruszką, wyłożoną na warstwie ubitego kremowego serka na bazie fety i mleka.
Sałatka z arbuza z miętą i limonką
15minut
8osób
Sałatka z arbuza z miętą i limonką
Prosta i pyszna sałatka owocowa, idealna na upalne dni.
Sałatka z tuńczyka
30minut
6osób
Sałatka z tuńczyka
Wspaniała sałatka z tuńczyka prosto z Włoch, przygotowana z oliwkami, chrupiącym selerem, marynowaną cebulą i suszonymi pomidorami. Sałatka wymieszana sosem cytrynowo-miodowo-mosztarodywm, który przywraca równowagę całemu daniu.