Sałatka z selera, rukoli i wędzonego łososia

Sałatka z selera, rukoli i wędzonego łososia

Fajna sałatka z łososiem, selerem, rukolą i pędami grochu, polana dressingiem z soku z cytryny i oliwą truflową.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W małej misce, wymieszaj sok z cytryny z oliwą truflową i dopraw solą i pieprzem. Odłóż na bok.

2.Korzeń selera pokrój na bardzo cienkie plasterki, a następnie .ułóż je w stos i pokrój na cienkie paski.

3.Do dużej miski wrzuć rukolę, pędy grochu, korzeń selera i wędzony łosoś. Polej dressingiem i dobrze wymieszaj. Podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z białej trufli lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 220g obranego korzenia selera
  • 110g rukoli
  • 60g pędów grochu
  • 110g plasterków łososia wędzonego, pokrojonego w paski o szerokości 0,5cm
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec

Podobne przepisy sałatek

Sałatka z selerem, orzeszkami piniowymi, rukolą i fetą
30minut
2osoby
Sałatka z selerem, orzeszkami piniowymi, rukolą i fetą
Przepis na pyszną sałatkę warzywną, którą można podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do głównego posiłku. Smacznego!
Sałatka z musztardowym dressingiem
30minut
6osób
Sałatka z musztardowym dressingiem
Prosty przepis na sałatkę doprawioną musztardą, octem i ostrym sosem. Świetny dodatek do obiadu.
Sałatka z cykorii, radicchio, kaki, rukoli i orzechów laskowych
30minut
4osoby
Sałatka z cykorii, radicchio, kaki, rukoli i orzechów laskowych
Fantastyczna sałatka z cykorii, radicchio i rukoli z dodatkiem kruszki, kaki i opiekanymi orzechami laskowymi, polana musztardowym dressingiem.
Sałatka z tuńczyka
30minut
6osób
Sałatka z tuńczyka
Wspaniała sałatka z tuńczyka prosto z Włoch, przygotowana z oliwkami, chrupiącym selerem, marynowaną cebulą i suszonymi pomidorami. Sałatka wymieszana sosem cytrynowo-miodowo-mosztarodywm, który przywraca równowagę całemu daniu.