Sałatka z kurczakiem i cytrynowo-ziołowym dressingiem Tzatziki

Sałatka z kurczakiem i cytrynowo-ziołowym dressingiem Tzatziki

Lekka, cytrynowa odmiana tradycyjnej greckiej sałatki z kurczaka, zwieńczona prostym, pikantnym dressingiem tzatziki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 180°C i ustaw ruszt na środkowym poziomie.

2.Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. W małej misce wymieszaj sok z cytryny z oliwą, połową czosnku, oregano i kminkiem.

3.Przekrój filety z kurczaka na pół. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i dopraw z każdej strony solą i pieprzem. Wylej mieszankę soku z cytryny na kurczaka, obracając filety aby dokładnie pokryły się mieszanką.

4.Piecz przez około 30 minut. Gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij z piekarnika, odstaw do schłodzenia, a następnie pokrój na około 1-centymetrowe plastry.

5.W miseczce dokładnie wymieszaj skórkę z cytryny i pozostały czosnek z jogurtem, ogórkiem, miętą i 1/4 soli. Skosztuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli użyłeś jogurtu greckiego, rozcieńcz go z 1 łyżką wody, aby uzyskać rzadszą konsystencję.

6.Na półmisku ułóż sałatę. Na wierzch połóż kawałki kurczaka, pomidora raz fetę. Delikatnie polej sosem i udekoruj ziołami. Podawaj z pozostałym sosem.


Składniki
  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 cytryna
  • 2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte na prasce
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego
  • 1 ogórek, obrany i starty na grubych oczkach
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej mięty, natki pietruszki lub koperku (lub kombinacja) + więcej do dekoracji
  • 6 filiżanek posiekanej sałaty rzymskiej
  • 3 pomidory, pokrojone w ósemki, a te następnie przekrojone na pół
  • 3/4 szklanki pokruszonej fety
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia." Ernest Hemingway

Podobne przepisy sałatek

Sałatka z pomidorów i nektarynek
30minut
2osoby
Sałatka z pomidorów i nektarynek
Przepis na sałatkę z soczystych nektarynek oraz pomidorów, udekorowaną migdałami, miętą i pietruszką, wyłożoną na warstwie ubitego kremowego serka na bazie fety i mleka.
Sałatka z kurczakiem i ciabattą z sosem z anchois i majonezem
45minut
4osoby
Sałatka z kurczakiem i ciabattą z sosem z anchois i majonezem
Wykwintna sałatka z kurzaka z dodatkiem selera, oliwek kalamata, papryczek piquillo i kawałkami ciabatty. Całość wymieszana z sosem na bazie majonezu i anchois z ziołami.
Sałatka makaronowa z dressingiem maślankowym i serem feta
30minut
4osoby
Sałatka makaronowa z dressingiem maślankowym i serem feta
Prosty przepis na sałatkę makaronową z pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą, ziołami i dressingiem z maślanki, sera feta, majonezu i ostrego sosu.
Sałatka Cezar z grzankami i dressingiem z anchois
1godzina
4osoby
Sałatka Cezar z grzankami i dressingiem z anchois
Przepis na ciekawą sałatkę Cezar podawaną z grzankami oraz dressingiem na bazie filetów anchois, musztardy, octu winnego, czosnku i jajka.