Sałatka z kurczakiem i cytrynowo-ziołowym dressingiem Tzatziki
Lekka, cytrynowa odmiana tradycyjnej greckiej sałatki z kurczaka, zwieńczona prostym, pikantnym dressingiem tzatziki.
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C i ustaw ruszt na środkowym poziomie.
2.Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. W małej misce wymieszaj sok z cytryny z oliwą, połową czosnku, oregano i kminkiem.
3.Przekrój filety z kurczaka na pół. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i dopraw z każdej strony solą i pieprzem. Wylej mieszankę soku z cytryny na kurczaka, obracając filety aby dokładnie pokryły się mieszanką.
4.Piecz przez około 30 minut. Gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij z piekarnika, odstaw do schłodzenia, a następnie pokrój na około 1-centymetrowe plastry.
5.W miseczce dokładnie wymieszaj skórkę z cytryny i pozostały czosnek z jogurtem, ogórkiem, miętą i 1/4 soli. Skosztuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli użyłeś jogurtu greckiego, rozcieńcz go z 1 łyżką wody, aby uzyskać rzadszą konsystencję.
6.Na półmisku ułóż sałatę. Na wierzch połóż kawałki kurczaka, pomidora raz fetę. Delikatnie polej sosem i udekoruj ziołami. Podawaj z pozostałym sosem.
- 2 duże filety z piersi kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 cytryna
- 2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte na prasce
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego
- 1 ogórek, obrany i starty na grubych oczkach
- 1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej mięty, natki pietruszki lub koperku (lub kombinacja) + więcej do dekoracji
- 6 filiżanek posiekanej sałaty rzymskiej
- 3 pomidory, pokrojone w ósemki, a te następnie przekrojone na pół
- 3/4 szklanki pokruszonej fety
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól