Sałatka z kurczakiem i cytrynowo-ziołowym dressingiem Tzatziki

Sałatka z kurczakiem i cytrynowo-ziołowym dressingiem Tzatziki

Lekka, cytrynowa odmiana tradycyjnej greckiej sałatki z kurczaka, zwieńczona prostym, pikantnym dressingiem tzatziki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 180°C i ustaw ruszt na środkowym poziomie.

2.Na tarce zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. W małej misce wymieszaj sok z cytryny z oliwą, połową czosnku, oregano i kminkiem.

3.Przekrój filety z kurczaka na pół. Włóż mięso do naczynia żaroodpornego i dopraw z każdej strony solą i pieprzem. Wylej mieszankę soku z cytryny na kurczaka, obracając filety aby dokładnie pokryły się mieszanką.

4.Piecz przez około 30 minut. Gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij z piekarnika, odstaw do schłodzenia, a następnie pokrój na około 1-centymetrowe plastry.

5.W miseczce dokładnie wymieszaj skórkę z cytryny i pozostały czosnek z jogurtem, ogórkiem, miętą i 1/4 soli. Skosztuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli użyłeś jogurtu greckiego, rozcieńcz go z 1 łyżką wody, aby uzyskać rzadszą konsystencję.

6.Na półmisku ułóż sałatę. Na wierzch połóż kawałki kurczaka, pomidora raz fetę. Delikatnie polej sosem i udekoruj ziołami. Podawaj z pozostałym sosem.


Składniki
  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 cytryna
  • 2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte na prasce
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego
  • 1 ogórek, obrany i starty na grubych oczkach
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej świeżej mięty, natki pietruszki lub koperku (lub kombinacja) + więcej do dekoracji
  • 6 filiżanek posiekanej sałaty rzymskiej
  • 3 pomidory, pokrojone w ósemki, a te następnie przekrojone na pół
  • 3/4 szklanki pokruszonej fety
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować." Jiro Ono

Powiązane przepisy sałatek

Penne z oliwkami, kaparami i fetą
15minut
6osób
Penne z oliwkami, kaparami i fetą
Pyszna i pożywna sałatka makaronowo-warzywana z papryką, oliwkami, kaparami i serem fetą.
Bakłażan z sosem pomidorowo-czosnkowym
45minut
3osoby
Bakłażan z sosem pomidorowo-czosnkowym
Klasyczna przystawka turecka z podsmażanym bakłażanem z sosem pomidorowym. Super pomysł na przyrządzenie zdrowego bakłażana.
Turecka sałatka  z chlebem, pomidorami i oliwkami
15minut
6osób
Turecka sałatka z chlebem, pomidorami i oliwkami
Ciekawa sałatka, w której główną rolę odgrywa chleb w połączeniu z pomidorami i oliwkami. Pyszne śródziemnomorska potrawa, prosta w przygotowaniu.
Klasyczna salsa Pico de Gallo
15minut
2osoby
Klasyczna salsa Pico de Gallo
Wyrazista, pikantna meksykańska salsa ze świeżych pomidorów, cebuli i chili.