Sałatka z kraba i awokado
Oryginalna sałatka krabowa z dodatkiem selera, awokado i majonezu. Prosty ale ciekawy przepis na lunch lub kolację.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W małej miseczce wymieszaj majonez, maślankę, skórkę z cytryny, w łyżeczki sok z cytryny i musztardę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
2.W osobnej misce delikatnie wymieszaj mięso kraba, seler i 2 łyżki szczypiorku. Dodaj awokado. W razie potrzeby dopraw solą lub pieprzem.
3.Wyłóż cztery talerze liśćmi sałaty, na każdym ułóż sałatkę krabową i udekoruj pozostałym szczypiorkiem. Każdą porcję polej 1/2 łyżeczki soku z cytryny i podawaj.
Składniki
- 230g mięsa z kraba
- 1 dojrzałe awokado, obrane, pozbawione pestki i pokrojone na kawałki
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki maślanki
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki ostrej musztarda
- 1/2 szklanki drobno posiekanego selera
- 3 łyżki stołowe posiekanego świeżego szczypiorku
- 1 główka sałaty
- sól
- czarny oraz biały pieprz