Sałatka jaglana z awokado i cytrusami
Pyszna sałatka zbożowa. Fajny letni dodatek do grillowanych mięs i owoców morza.
1.Opłucz kaszę jaglaną zimną wodą i odcedź. Zagotuj 7 szklanek wody w 4-litrowym garnku na dużym ogniu. Dodaj 3/4 łyżeczki soli. Wsyp kaszę jaglaną, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia do miękkości, około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając i dolewając w razie potrzeby więcej wrzącej wody, aby kasza jaglana była przykryta.
2.Przenieś kaszę jaglaną na wyłożoną folią blachę do pieczenia, skrop 1 łyżką oliwy i lekko wymieszaj. Całkowicie ostudź w temperaturze pokojowej.
3.Wlej ocet i sok grejpfrutowy do małej miski i mieszając, stopniowo dolewaj pozostałe 1/2 szklanki oleju. Dodaj miód i dopraw solą, pieprzem i zależnie od potrzeb dodatkowo octem, sokiem lub oliwą.
4.Włóż ugotowaną i schłodzoną kaszę jaglaną do dużej miski do serwowania i wymieszaj, aby rozbić wszelkie grudki.
5.Dodaj awokado, kawałki pomarańczy i grejpfruta, czerwoną cebulę, miętę i 1/2 szklanki sosu vinaigrette. Wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej winegretem, solą, pieprzem.
- 1 i 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki + 1 łyżka oliwy z oliwek, więcej w razie potrzeby
- 3 łyżki soku grejpfrutowego
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżeczki miódu
- 3/4 szklanki pokrojonego w kostkę awokado
- 3/4 szklanki kawałków pomarańczy
- 3/4 szklanki kawałków grejpfruta
- 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól