Sałatka jaglana z awokado i cytrusami

Sałatka jaglana z awokado i cytrusami

Pyszna sałatka zbożowa. Fajny letni dodatek do grillowanych mięs i owoców morza.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Opłucz kaszę jaglaną zimną wodą i odcedź. Zagotuj 7 szklanek wody w 4-litrowym garnku na dużym ogniu. Dodaj 3/4 łyżeczki soli. Wsyp kaszę jaglaną, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia do miękkości, około 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając i dolewając w razie potrzeby więcej wrzącej wody, aby kasza jaglana była przykryta.

2.Przenieś kaszę jaglaną na wyłożoną folią blachę do pieczenia, skrop 1 łyżką oliwy i lekko wymieszaj. Całkowicie ostudź w temperaturze pokojowej.

3.Wlej ocet i sok grejpfrutowy do małej miski i mieszając, stopniowo dolewaj pozostałe 1/2 szklanki oleju. Dodaj miód i dopraw solą, pieprzem i zależnie od potrzeb dodatkowo octem, sokiem lub oliwą.

4.Włóż ugotowaną i schłodzoną kaszę jaglaną do dużej miski do serwowania i wymieszaj, aby rozbić wszelkie grudki.

5.Dodaj awokado, kawałki pomarańczy i grejpfruta, czerwoną cebulę, miętę i 1/2 szklanki sosu vinaigrette. Wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej winegretem, solą, pieprzem.


Składniki
  • 1 i 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka oliwy z oliwek, więcej w razie potrzeby
  • 3 łyżki soku grejpfrutowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki miódu
  • 3/4 szklanki pokrojonego w kostkę awokado
  • 3/4 szklanki kawałków pomarańczy
  • 3/4 szklanki kawałków grejpfruta
  • 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej mięty
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Apetyt przychodzi w miarę jedzenia." François Rabelais

Powiązane przepisy sałatek

Turecka sałatka  z chlebem, pomidorami i oliwkami
15minut
6osób
Turecka sałatka z chlebem, pomidorami i oliwkami
Ciekawa sałatka, w której główną rolę odgrywa chleb w połączeniu z pomidorami i oliwkami. Pyszne śródziemnomorska potrawa, prosta w przygotowaniu.