Bruschetta z pomidorami w ziołach
Aromatyczna włoska bruschetta z pomidorami i ziołami. Świetny pomysł na przystawkę lub przekąskę.
1.Pokrój pomidory w plastry, ułóż na talerzu i polej 1 łyżką oleju, posyp tymiankiem, papryką i 1 łyżeczką soli. Pozostaw w temperaturze pokojowej na co kilkanaście minut.
2.Rozgrzej grill lub piekarnik do wysokiej temperatury. Posmaruj obie strony kromek chleba pozostałymi 3 łyżkami oleju. Lekko posyp solą. Grilluj lub piecz aż pieczywo będzie chrupiące i lekko przyrumienione z obydwu stron. Przełożyć na półmisek i odstaw, aż temperatura spadnie do temperatury pokojowej.
3.Nałóż pomidory na kromki i skrop kilkoma kroplami octu balsamicznego. Podawaj do zjedzenia jako przekąskę lub przystawkę.
Jakość pomidorów w bruschetty ma ogromne znaczenie. Użyj dobrych, dojrzałych z własnego ogrodu lub kup na lokalnym targu rolniczym.
- 12 małych kromek chrupiącego bochenka chleba wiejskiego o grubości ok 2cm
- 2 duże dojrzałe pomidory (powinno być 12 plasterków)
- 4 łyżki oleju rozmarynowo-czosnkowy
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianeku
- 1/4 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ocetu balsamicznego
- sól