Puree ziemniaczane ze szczypiorkiem na maślance

Puree ziemniaczane ze szczypiorkiem na maślance

Pyszne puree ziemniaczane z dodatkiem masła, maślanki i szczypiorku. Świetny dodatek do obiadu z mięsem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na kawałki.

2.Włóż ziemniaki do dużego garnka i przykryj zimną wodą. Wsyp 1.5 łyżeczki soli. Zagotuj na średnim ogniu, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie i łatwe do nakłucia widelcem. Po ugotowaniu odcedź ziemniaki.

3.Za pomocą tłuczka zmiażdż ziemniaki na puree.

4.Wmieszaj masło, a następnie dolej partiami maślankę, mieszając między każdą dolewką.

5.Dodaj szczypiorek i dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj i podawaj na gorąco.


Składniki
  • 1.4kg ziemniaków
  • 6 - 8 łyżek masła
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/4 szklanki szczypiorku pokrojonego w cienkie plasterki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Człowiek jest tym, co zje." Ludwig Feuerbach