Kurczak z ciecierzycą i chorizo
Potrawka z kurczakiem w stylu hiszpańskim, z kiełbaską chorizo, pomidorami, ciecierzycą i ziołami.
1.Zmiksuj pomidory, ocet, szafran i 1/2 szklanki wody w blenderze lub robocie kuchennym.
2.Dopraw kurczaka 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, obtocz kurczaka w mące.
3.Podgrzej 1 i 1/2 łyżki oliwy na wysokiej patelni na średnim ogniu. Dodaj kurczaka i smaż, aż się zrumieni, 2 do 3 minut. Odwróć i smaż, aż druga strony będzie zarumieniona, kolejne 2 minuty. Przełóż kurczaka na talerz.
4.Dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy na patelnię, a następnie dodaj chorizo i czosnek. Smaż, często mieszając, aż kiełbasa zacznie brązowieć, 1 do 2 minut.
5.Wlej mieszankę pomidorową, ciecierzycę, tymianek i zagotuj. Dodaj kurczaka i wymieszaj go z sosem.
6.Zmniejsz ogień, przykryj i duś przez około 10 minut. Sprawdź czy kurczak jest dostatecznie gotowy, jeżeli nie to duś jeszcze kilka kolejnych minut.
7.Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz, usuń ząbki czosnku przed podaniem.
- puszka (ok. 400g) ciecierzycy, wypłukanej i odsączonej
- puszka (ok. 400g) pokrojonych w kostkę pomidorów
- 4 małe połówki piersi kurczaka bez kości i skóry (łącznie około 1,5 kg)
- 230g chorizo, pokrojona w 1-cm kostkę
- 2 łyżeczki octu sherry
- szczypta nitki szafranu
- 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 2-1/2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 duże ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz