Gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina

Gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina

Wyrazisty gulasz wołowy na czerwonym winie z warzywami i pencettą. Pyszne, miękkie mięsko idealne do obiadu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. W dużej brytfannie rozpuść masło z 1 łyżką oliwy z oliwek. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym w jednej warstwie i dopraw solą i pieprzem.

2.Smaż na umiarkowanie dużym ogniu, obracając od czasu do czasu, aż mięso zbrązowieje ze wszystkich stron.

3.Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż na umiarkowanym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.

4.Posyp mąką i wymieszaj. Wlej wino, dodaj liście laurowe i tymianek, dopraw solą i pieprzem i zagotuj, mieszając.

5.Przykryj brytfannę i włóż do piekarnika. Duś gulasz przez 1 i 1/2 godziny, aż mięso stanie się bardzo miękkie.

6.W międzyczasie w rondlu zalej pancettę 2 szklankami wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut. Odsącz pancettę i pokrój ją w kostkę,

7.Na dużej patelni wymieszaj pancettę z cebulę perłową, pieczarki i marchewkę. Dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1/4 szklanki wody i dużą szczyptę cukru, soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż prawie cała woda odparuje. Odkryj i gotuj na dużym ogniu, mieszając, aż warzywa będą miękkie i ładnie zrumienione.

8.Wymieszaj warzywa z pancettą z gulaszem. Posyp odrobiną posiekanej natki pietruszki i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 1 łyżka niesolonego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1kg karkówki wołowej, pokrojonego na duże kawałki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka mąki uniwersalnej
  • 3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 liście laurowe
  • 1 gałązka tymianku
  • 150g pancetty, w kawałku
  • 2 i 1/4 szklanki wody
  • 15 obranych cebul perłowych
  • 15 pieczarek cremini
  • 15 młodych marchewek, obranych
  • cukier
  • posiekana świeża pietruszka, do dekoracji
"Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra." Epikur

Podobne przepisy dań głównych

Polędwica wołowa w maślanym sosie z pieczarkami
45minut
2osoby
Polędwica wołowa w maślanym sosie z pieczarkami
Delikatne medaliony z polędwicy wołowej, podsmażone a następnie podduszone w sosie śmietanowo-musztardowym z pieczarkami.
Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem, warzywami i koperkiem
1godzina
4osoby
Kurczak w sosie pomidorowym z ryżem, warzywami i koperkiem
Świetny przepis na pysznego kurczaka w sosie pomidorowym z cebulą i koperkiem, podawanego z ryżem i warzywami.
Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
45minut
3osoby
Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
Szybki przepis na pyszny schab wieprzowy podsmażony a następnie duszony w kremowym sosie czosnkowym z dodatkiem pieczarek, cebuli i pietruszki.
Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką
2.5godziny
6osób
Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką
Prosty przepis na pyszną duszoną wołowinę w sosie na bazie czerwonego wina z pieczarkami, marchewką, cebulką, czosnkiem i przyprawami. Pożywne i pyszne danie obiadowe.