Gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina
Wyrazisty gulasz wołowy na czerwonym winie z warzywami i pencettą. Pyszne, miękkie mięsko idealne do obiadu.
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. W dużej brytfannie rozpuść masło z 1 łyżką oliwy z oliwek. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym w jednej warstwie i dopraw solą i pieprzem.
2.Smaż na umiarkowanie dużym ogniu, obracając od czasu do czasu, aż mięso zbrązowieje ze wszystkich stron.
3.Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż na umiarkowanym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.
4.Posyp mąką i wymieszaj. Wlej wino, dodaj liście laurowe i tymianek, dopraw solą i pieprzem i zagotuj, mieszając.
5.Przykryj brytfannę i włóż do piekarnika. Duś gulasz przez 1 i 1/2 godziny, aż mięso stanie się bardzo miękkie.
6.W międzyczasie w rondlu zalej pancettę 2 szklankami wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut. Odsącz pancettę i pokrój ją w kostkę,
7.Na dużej patelni wymieszaj pancettę z cebulę perłową, pieczarki i marchewkę. Dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1/4 szklanki wody i dużą szczyptę cukru, soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż prawie cała woda odparuje. Odkryj i gotuj na dużym ogniu, mieszając, aż warzywa będą miękkie i ładnie zrumienione.
8.Wymieszaj warzywa z pancettą z gulaszem. Posyp odrobiną posiekanej natki pietruszki i podawaj do zjedzenia.
- 1 łyżka niesolonego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1kg karkówki wołowej, pokrojonego na duże kawałki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka mąki uniwersalnej
- 3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 liście laurowe
- 1 gałązka tymianku
- 150g pancetty, w kawałku
- 2 i 1/4 szklanki wody
- 15 obranych cebul perłowych
- 15 pieczarek cremini
- 15 młodych marchewek, obranych
- cukier
- posiekana świeża pietruszka, do dekoracji