Gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina

Gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina

Wyrazisty gulasz wołowy na czerwonym winie z warzywami i pencettą. Pyszne, miękkie mięsko idealne do obiadu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 180°C. W dużej brytfannie rozpuść masło z 1 łyżką oliwy z oliwek. Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym w jednej warstwie i dopraw solą i pieprzem.

2.Smaż na umiarkowanie dużym ogniu, obracając od czasu do czasu, aż mięso zbrązowieje ze wszystkich stron.

3.Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż na umiarkowanym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.

4.Posyp mąką i wymieszaj. Wlej wino, dodaj liście laurowe i tymianek, dopraw solą i pieprzem i zagotuj, mieszając.

5.Przykryj brytfannę i włóż do piekarnika. Duś gulasz przez 1 i 1/2 godziny, aż mięso stanie się bardzo miękkie.

6.W międzyczasie w rondlu zalej pancettę 2 szklankami wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut. Odsącz pancettę i pokrój ją w kostkę,

7.Na dużej patelni wymieszaj pancettę z cebulę perłową, pieczarki i marchewkę. Dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy z oliwek, 1/4 szklanki wody i dużą szczyptę cukru, soli i pieprzu. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż prawie cała woda odparuje. Odkryj i gotuj na dużym ogniu, mieszając, aż warzywa będą miękkie i ładnie zrumienione.

8.Wymieszaj warzywa z pancettą z gulaszem. Posyp odrobiną posiekanej natki pietruszki i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 1 łyżka niesolonego masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1kg karkówki wołowej, pokrojonego na duże kawałki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka mąki uniwersalnej
  • 3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 liście laurowe
  • 1 gałązka tymianku
  • 150g pancetty, w kawałku
  • 2 i 1/4 szklanki wody
  • 15 obranych cebul perłowych
  • 15 pieczarek cremini
  • 15 młodych marchewek, obranych
  • cukier
  • posiekana świeża pietruszka, do dekoracji
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy." James Joyce

Podobne przepisy dań głównych

Karp po żydowsku
2.5godziny
8osób
Karp po żydowsku
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Gulasz wołowy
2.5godziny
4osoby
Gulasz wołowy
Prosty przepis na smaczny i pożywny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Smacznego!
Smażona wołowina z warzywami
45minut
4osoby
Smażona wołowina z warzywami
To danie łączy w sobie soczyste kawałki wołowiny z chrupiącymi warzywami, tworząc pełny smaków posiłek. Smażona wołowina z papryką, brokułami i marchewką jest szybkim i zdrowym wyborem na obiad lub kolację.