Zupa cytrynowa z jajkiem i groszkiem
Pyszna zupa na bazie bulionu z kurczaka z dodatkiem soku z cytryny, jajkiem, serem Parmigiano-Reggiano i groszkiem.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W 3-litrowym rondlu rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj szalotkę i smaż około 2 minut, mieszając.
2.Wlej bulion z kurczaka i sok z cytryny i doprowadź do delikatnego wrzenia.
3.W międzyczasie ubij jajka z 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Zmniejsz ogień na średnio niski i powoli wlej jajka, mieszając.
4.Dodaj ser Parmigiano-Reggiano, dopraw do smaku solą i pieprzem.
5.Podziel zupę na 4 porcję i do każdej dodaj groszek
Składniki
- 1 litr bulionu z kurczaka
- 2 szklanki rozmrożonego mrożonego groszku
- 2 łyżki drobno startego sera Parmigiano-Reggiano
- 1 łyżeczka drobno posiekanej szalotki
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 duże jajka
- 1 łyżka masła
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz