Zupa cytrynowa z jajkiem i groszkiem

Zupa cytrynowa z jajkiem i groszkiem

Pyszna zupa na bazie bulionu z kurczaka z dodatkiem soku z cytryny, jajkiem, serem Parmigiano-Reggiano i groszkiem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W 3-litrowym rondlu rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj szalotkę i smaż około 2 minut, mieszając.

2.Wlej bulion z kurczaka i sok z cytryny i doprowadź do delikatnego wrzenia.

3.W międzyczasie ubij jajka z 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Zmniejsz ogień na średnio niski i powoli wlej jajka, mieszając.

4.Dodaj ser Parmigiano-Reggiano, dopraw do smaku solą i pieprzem.

5.Podziel zupę na 4 porcję i do każdej dodaj groszek


Składniki
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 2 szklanki rozmrożonego mrożonego groszku
  • 2 łyżki drobno startego sera Parmigiano-Reggiano
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej szalotki
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec

Powiązane przepisy zup

Zupa grochowa
45minut
4osoby
Zupa grochowa
Pyszna i zdrowa zupa grochowa na bazie bulionu z kurczaka z dodatkiem francuskiej śmietany crème fraîche.
Rosół z makaronem
1.5godziny
6osób
Rosół z makaronem
Rosół z makaronem – królowa polskich zup, bez której ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad. Przepis opisuje jak w kilku krokach wykonać idealny, domowy rosół. Smacznego.