Zupa grochowa

Zupa grochowa

Pyszna i zdrowa zupa grochowa na bazie bulionu z kurczaka z dodatkiem francuskiej śmietany crème fraîche.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Cebulę posiekaj na drobno. Wyłuskaj groszek.

2.W dużym rondelku na średnim ogniu roztop masło. Dodaj cebulę i podsmażaj ok. 5 minut (jeżeli zacznie zmieniać kolor na brązowy, odstaw z ognia). Wlej bulion i dosyp soli. Wsyp groszek, zwiększ ogień, przykryj rondelek i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok 3-4 minuty.

3.Przełóż groszek i część bulionu do blendera i zmiksuj na krem. Dodaj pozostały bulion i ponownie zmiksuj. Przepuścić przez grube sitko i rozlej do talerzy.

4.Do każdej porcji dodaj 1 łyżeczką francuskiej śmietany crème fraîche i 1/2 łyżeczki posiekanej mięty. Podawaj z mielonym białym pieprzem do posypania w razie ochoty.


Składniki
  • 4 filiżanek wyłuskanego słodkiego groszku
  • 1 mała cebula, posiekana na drobno
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 3 szklanki domowego bulionu z kurczaka
  • 1.25 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki śmietany crème fraîche
  • 2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty
  • świeżo zmielony biały pieprz
"Gotowanie to akt miłości, podarunek, sposób na dzielenie z innymi małych sekretów." Sophia Loren