Zupa grochowa
Pyszna i zdrowa zupa grochowa na bazie bulionu z kurczaka z dodatkiem francuskiej śmietany crème fraîche.
1.Cebulę posiekaj na drobno. Wyłuskaj groszek.
2.W dużym rondelku na średnim ogniu roztop masło. Dodaj cebulę i podsmażaj ok. 5 minut (jeżeli zacznie zmieniać kolor na brązowy, odstaw z ognia). Wlej bulion i dosyp soli. Wsyp groszek, zwiększ ogień, przykryj rondelek i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok 3-4 minuty.
3.Przełóż groszek i część bulionu do blendera i zmiksuj na krem. Dodaj pozostały bulion i ponownie zmiksuj. Przepuścić przez grube sitko i rozlej do talerzy.
4.Do każdej porcji dodaj 1 łyżeczką francuskiej śmietany crème fraîche i 1/2 łyżeczki posiekanej mięty. Podawaj z mielonym białym pieprzem do posypania w razie ochoty.
- 4 filiżanek wyłuskanego słodkiego groszku
- 1 mała cebula, posiekana na drobno
- 2 łyżki niesolonego masła
- 3 szklanki domowego bulionu z kurczaka
- 1.25 łyżeczki soli
- 4 łyżeczki śmietany crème fraîche
- 2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty
- świeżo zmielony biały pieprz