Zupa cebulowa z grzankami i serem

Zupa cebulowa z grzankami i serem

Przepis na zupę cebulową z grzankami i roztopionym żółtym serem. Szybkie i pożywne pierwsze danie obiadowe. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Kroimy cebule w paski i smażymy na maśle do zarumienienia.

2.Gotujemy 1 litr wody i rozpuszczamy w nim kostki rosołowe. Następnie do bulionu wrzucamy cebulę i gotujemy przez ok 20 minut.

3.Masło roztopić na patelni i dodać pokrojone w kostkę pieczywo pszenne. Wymieszać i zrumienić na patelni.

4.Pod koniec gotowania, wlewamy wino i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość mieszamy.

5.Na patelni na maśle podsmażamy małe kromeczki pieczywa, tak żeby się z każdej strony zarumieniły. Pod koniec smażenia na każdą z kromeczek nakładamy starty żółty ser.

6.Zupę rozlewamy na talerze, a do każdego z nich wkładamy kilka kromeczek grzanek z stopionym serem. Zupę możemy udekorować gałązką pietruszki.


Składniki
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 kostki rosołowe
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • ser żółty
  • pszenne pieczywo
  • masło
  • cukier
  • sól
  • pieprz
"Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje." Aleksander Fredro