Zupa cebulowa z grzankami i serem
Przepis na zupę cebulową z grzankami i roztopionym żółtym serem. Szybkie i pożywne pierwsze danie obiadowe. Smacznego!
1.Kroimy cebule w paski i smażymy na maśle do zarumienienia.
2.Gotujemy 1 litr wody i rozpuszczamy w nim kostki rosołowe. Następnie do bulionu wrzucamy cebulę i gotujemy przez ok 20 minut.
3.Masło roztopić na patelni i dodać pokrojone w kostkę pieczywo pszenne. Wymieszać i zrumienić na patelni.
4.Pod koniec gotowania, wlewamy wino i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość mieszamy.
5.Na patelni na maśle podsmażamy małe kromeczki pieczywa, tak żeby się z każdej strony zarumieniły. Pod koniec smażenia na każdą z kromeczek nakładamy starty żółty ser.
6.Zupę rozlewamy na talerze, a do każdego z nich wkładamy kilka kromeczek grzanek z stopionym serem. Zupę możemy udekorować gałązką pietruszki.
- 1/2 kg cebuli
- 2 kostki rosołowe
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- ser żółty
- pszenne pieczywo
- masło
- cukier
- sól
- pieprz