Zupa cebulowa z grzankami i serem

Zupa cebulowa z grzankami i serem

Przepis na zupę cebulową z grzankami i roztopionym żółtym serem. Szybkie i pożywne pierwsze danie obiadowe. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Kroimy cebule w paski i smażymy na maśle do zarumienienia.

2.Gotujemy 1 litr wody i rozpuszczamy w nim kostki rosołowe. Następnie do bulionu wrzucamy cebulę i gotujemy przez ok 20 minut.

3.Masło roztopić na patelni i dodać pokrojone w kostkę pieczywo pszenne. Wymieszać i zrumienić na patelni.

4.Pod koniec gotowania, wlewamy wino i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Całość mieszamy.

5.Na patelni na maśle podsmażamy małe kromeczki pieczywa, tak żeby się z każdej strony zarumieniły. Pod koniec smażenia na każdą z kromeczek nakładamy starty żółty ser.

6.Zupę rozlewamy na talerze, a do każdego z nich wkładamy kilka kromeczek grzanek z stopionym serem. Zupę możemy udekorować gałązką pietruszki.


Składniki
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 kostki rosołowe
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • ser żółty
  • pszenne pieczywo
  • masło
  • cukier
  • sól
  • pieprz
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert

Podobne przepisy zup

Zupa krem z brokułów
45minut
4osoby
Zupa krem z brokułów
Zupa krem z brokułów to wyborny wybór dla tych, którzy szukają zdrowego i smacznego dania. Jej aksamitna konsystencja i delikatny smak brokułów sprawiają, że ta francuska zupa zyskała uznanie na całym świecie.
Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami
45minut
4osoby
Zupa fasolowa z boczkiem i grzankami
Przepis na pyszną i pożywną zupę fasolową z dodatkiem chrupiącego boczku oraz grzanek.
Zupa fasolowo-kukurydziana
45minut
3osoby
Zupa fasolowo-kukurydziana
Prosty przepis na zdrową wegetariańską zupę fasolową, przygotowywanej ze świeżej letniej kukurydzy i fasoli.
Zupa marchewkowo-imbirowa
45minut
6osób
Zupa marchewkowo-imbirowa
Kremowa zupa z marchewki, pora, selera, z dodatkiem imbiru oraz soku z pomarańczy i limonki. Ciekawa alternatywa na niedzielny obiad.