Omlet na słono

Omlet na słono

Omlet to danie przyrządzane z roztrzepanych jajek smażonych na maśle. Pożywana potrawa, świetnie nadająca się na śniadanie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Do miski wbić jajka, dolać odrobinę oleju, dolać pół szklanki mleka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać.

2.Dodać mąkę i bardzo dokładni wymieszać tak, aby nie było grudek.

3.Na patelni roztopić i dobrze rozgrzać masło, a następnie wlać jajka.

4.Smażyć z obydwu stron aż do zarumienienia omletu.

5.Pokroić na kawałki i podawać z pieczywem.


Składniki
  • 5 jajek
  • 2 łyżki masła
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki mleka
  • pieczywo
  • sól
"Uroda blaknie, gotowanie jest wieczne." Cassandra Clare

Podobne przepisy dań z jajek

Frittata ze szpinakiem, serem i karmelizowaną czerwoną cebulą
45minut
8osób
Frittata ze szpinakiem, serem i karmelizowaną czerwoną cebulą
Pożywny omlet włoski z dodatkiem szpinaku, papryczki jalapeño i sera Grana Padano. Pyszny posiłek na śniadanie lub kolację.
Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami
30minut
4osoby
Jajecznica z mascarpone i czosnkowymi grzankami
Delikatna jajecznica z dodatkiem serka mascarpone i szczypiorkiem, podawana z pieczonymi kromkami chleba czosnkowego. Niebo w gębie.
Omlet z warzywami i serem cheddar
30minut
2osoby
Omlet z warzywami i serem cheddar
Prosty przepis na omlet jajeczny z podsmażonymi warzywami, podawany na tortilli i posypany serem cheddar. Super pomysł na pożywne śniadanie lub kolację.
Jajecznica z śmietaną na parze
30minut
4osoby
Jajecznica z śmietaną na parze
Delikatna jajecznica z lekko kwaśną śmietaną, gotowana powolnie na parze z dodatkiem masła oraz podawana z kawiorem i chrupiącym tostem.