Szparagi smażone na maśle z parmezanem
Ciekawy i prostu sposób na szparagi. Smaczna potrawa z smażonych na maśle szparagów z dodatkiem sera parmezan.
1.Pokrój szparagi na skos, na kawałki o długości ok. 2cm, ale pozostaw całe końcówki.
2.Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Wsyp szparagi, dopraw solą i pieprzem. Smaż ok. 5 - 6 minut, często mieszając, aż szparagi będą miękkie. W razie potrzeby zmniejsz ogień, aby szparagi zanadto się nie przypaliły.
3.Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj pietruszkę i 3 łyżki sera. Przełóż do miski, posyp pozostałym serem i podawaj ciepłe do zjedzenia.
Dodatkowo możesz dodać groszek lub fasolę. Fajnym pomysłem jest również podawanie tak przygotowanych szparagów z makaronem. Smacznego!
- 1,5 kg szparagów
- 3 łyżki niesolonego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki, posiekanej
- 1/4 szklanki świeżo startego Parmigiano Reggiano