Sałatka z kurczakiem i miodowym sosem winegret

Sałatka z kurczakiem i miodowym sosem winegret

Zdrowa i pożywna sałatka warzywna z kurczakiem, dodatkiem nasion oraz miodowo-musztardowym sosem winegret.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki (mogą być większe paski) i równomiernie smażymy na oleju. Kurczaka pieprzymy, solimy i dodaje przyprawy do kurczaka. Po usmażeniu odstawiamy na bok.

2.Warzywa dokładnie myjemy, a następnie kroimy na kawałki i wrzucamy do miski. Pomidory kroimy na plasterki, a oliwki przekrajamy na pół. Dosypujemy ziarna słonecznika i dyni. Całość dokładnie mieszamy, doprawiając solą, pieprzem i bazylią.

3.Przygotowujemy sos winegret. Do pojemnika wlewamy ocet winny i dodajemy miód, majonez i musztardę. Całość dokładnie mieszamy - do tego doskonale nadaje się mały słoiczek lub shaker. Po wymieszaniu, dolewamy oliwę z oliwek i całość jeszcze raz mieszamy.

4.Warzywa wykładamy na miseczkę. Na górę układamy ciepłe jeszcze kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem winegret i podajemy gościom.


Dodatkowe wskazówki:

Proporcję warzyw i innych składników możemy oczywiście modyfikować wg. własnych upodobań.

Sałatkę możemy dodatkowo polać odrobioną oliwy z oliwek, możemy również posypać sałatkę startym serem parmezan lub grana padano. Jako dodatek znakomicie nadaje się również bagietka, grzanki lub chlebek pita.

Smacznego!

Składniki
  • 120g sałaty rzymskiej
  • 2 pomidory
  • ogórek
  • kilka dużych oliwek zielonych
  • 1 duży filet z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • garstka nasion słonecznika
  • garstka nasion dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
"Życie jest niepewne. Najpierw zjedz deser." Ernestine Ulmer