Sałatka z kurczakiem i miodowym sosem winegret
Zdrowa i pożywna sałatka warzywna z kurczakiem, dodatkiem nasion oraz miodowo-musztardowym sosem winegret.
1.Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki (mogą być większe paski) i równomiernie smażymy na oleju. Kurczaka pieprzymy, solimy i dodaje przyprawy do kurczaka. Po usmażeniu odstawiamy na bok.
2.Warzywa dokładnie myjemy, a następnie kroimy na kawałki i wrzucamy do miski. Pomidory kroimy na plasterki, a oliwki przekrajamy na pół. Dosypujemy ziarna słonecznika i dyni. Całość dokładnie mieszamy, doprawiając solą, pieprzem i bazylią.
3.Przygotowujemy sos winegret. Do pojemnika wlewamy ocet winny i dodajemy miód, majonez i musztardę. Całość dokładnie mieszamy - do tego doskonale nadaje się mały słoiczek lub shaker. Po wymieszaniu, dolewamy oliwę z oliwek i całość jeszcze raz mieszamy.
4.Warzywa wykładamy na miseczkę. Na górę układamy ciepłe jeszcze kawałki kurczaka. Całość polewamy sosem winegret i podajemy gościom.
Proporcję warzyw i innych składników możemy oczywiście modyfikować wg. własnych upodobań.
Sałatkę możemy dodatkowo polać odrobioną oliwy z oliwek, możemy również posypać sałatkę startym serem parmezan lub grana padano. Jako dodatek znakomicie nadaje się również bagietka, grzanki lub chlebek pita.
Smacznego!
- 120g sałaty rzymskiej
- 2 pomidory
- ogórek
- kilka dużych oliwek zielonych
- 1 duży filet z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- garstka nasion słonecznika
- garstka nasion dyni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- sól
- pieprz
- bazylia