Sałatka z cukinią, kukurydzą, orzo i kozim serem
Świetna sałatka warzywno-makaronowa. Połączenie kukurydzy, cukini z makaronem orzo i kozim serem.
1.W dużej misce wymieszaj kukurydzę i cukinię z 1 łyżką oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
2.Rozgrzej patelnię. Smaż warzywa na średnim ogniu, aż będą chrupiące i lekko zwęglone, około 10 minut w przypadku cukinii i 15 minut w dla kukurydzy.
3.Przełóż na deskę do krojenia i ostudź. Odetnij ziarna od kolb kukurydzy i grubo posiekaj cukinię. Przełożyć do dużego naczynia.
4.W międzyczasie w dużym rondlu z osoloną wrzącą wodą ugotuj orzo do al dente. Odcedź i spłucz pod zimną wodą do ostygnięcia. Rozłóż orzo na blasze do pieczenia; osuszyć papierowymi ręcznikami
5.W dużej misce wymieszaj majonez z pozostałymi 3 łyżkami oliwy z oliwek i sokiem z limonki, szalotką, chile w proszku i 1/2 szklanki kolendry; dopraw solą i pieprzem.
6.Dodaj orzo, kukurydzę, cukinię i pozostałą posiekaną kolendrę i dobrze wymieszaj. Przełóż na półmisek. Na wierzch posyp pokrojony kosi ser.
- 3 kłosy kukurydzy, obrane
- 450g cukinii, przekrojonych wzdłuż na pół
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 220g orzo
- 1/4 szklanki majonezu
- 3 łyżki świeżego soku z limonki
- 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
- 1/2 łyżeczki proszku guajillo lub ancho chile
- 1 i 1/2 szklanki grubo posiekanej kolendry
- 60 g świeżego koziego sera
- pieprz
- sól