Sałatka orkiszowa z pomidorkami i cukinią
Letnia sałatka łącząca w sobie ziarna orkiszu ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi i cukinią. To idealne danie na wynos na piknik na grilla.
1.Napełnij dużą miskę zimną wodą, wsyp orkisz i pozostaw na 10-18 godzin.
2.Odcedź orkisz. Zagotuj 7 szklanek wody w 4-litrowym garnku na dużym ogniu. Dodaj 3/4 soli. Wsyp orkisz, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając i w w razie potrzeby, dodając więcej wrzącej wody, tak aby orkisz był cały zalany wodą. Gotuj około 45 do 60 minut, aż orkisz będzie miękki. Odcedź i przepłukaj zimną wodą.
3.Przenieś orkisz na wyłożoną folią blachę do pieczenia, skrop 1 łyżką oliwy i delikatnie wymieszaj. Pozostaw orkisz do ostygnięcia.
4.Wlej ocet do małej miski i mieszając, stopniowo wlewaj pozostałe 1/2 szklanki oliwy. Spróbuj i doprawiaj solą, pieprzem według uznania. W razie potrzeby dodaj więcej octu lub oliwy.
5.Włóż ugotowany i schłodzony orkisz do dużej miski i delikatnie zamieszaj, aby rozbić wszelkie grudki. Dodaj pomidorki koktajlowe, cukinię, szalotkę, bazylię i oregano oraz 1/2 szklanki sosu vinaigrette. Wymieszaj.
6.Skosztuj i w razie potrzeby dodaj więcej sosu winegrett, soli oraz pieprzu.
- 3 szklanki orkiszu
- 1/2 szklanki + 1 łyżka oliwy z oliwek (więcej w razie potrzeby)
- 1/3 szklanki octu z czerwonego wina
- 1 i 1/4 szklanki pomidorów koktajlowych pokrojonych na połówki
- 1 i 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii
- 1/2 szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szalotki
- 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól