Sałatka rzodkiewkowa

Sałatka rzodkiewkowa

Świeża sałatka, w której króluje niezwykle zdrowe warzywo jakim jest rzodkiewka. Pyszna, zdrowa i pożywna.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W małej misce wymieszaj sól, cukier, pieprz cayenne, ocet, sos sojowy i olej sezamowy. Dokładnie wymieszaj.

2.Dodaj rzodkiewki. Przykryj i odstaw do lodówki na max. 1 godzinę przed podaniem.


Dodatkowe wskazówki:

Nie rób sałatki na więcej niż godzinę przed podaniem, ponieważ w przeciwnym razie skórki rzodkiewki zaczną blaknąć.

Składniki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowy
  • 2 szklanki pokrojonych na pół rzodkiewek, lekko zmiażdżonych płaską stroną noża
"Pusty żołądek nie jest dobrym doradcą politycznym." Albert Einstein

Powiązane przepisy sałatek

Sałatka z rzodkiewką, awokado i dressingiem z maślanki
15minut
4osoby
Sałatka z rzodkiewką, awokado i dressingiem z maślanki
Pyszna i zdrowa sałatka z dodatkiem awokado i rzodkiewki, polana oryginalnym sosem z maślanki i śmietany.