Sałatka rzodkiewkowa
Świeża sałatka, w której króluje niezwykle zdrowe warzywo jakim jest rzodkiewka. Pyszna, zdrowa i pożywna.
Sposób przygotowania potrawy:
1.W małej misce wymieszaj sól, cukier, pieprz cayenne, ocet, sos sojowy i olej sezamowy. Dokładnie wymieszaj.
2.Dodaj rzodkiewki. Przykryj i odstaw do lodówki na max. 1 godzinę przed podaniem.
Dodatkowe wskazówki:
Nie rób sałatki na więcej niż godzinę przed podaniem, ponieważ w przeciwnym razie skórki rzodkiewki zaczną blaknąć.
Składniki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowy
- 2 szklanki pokrojonych na pół rzodkiewek, lekko zmiażdżonych płaską stroną noża