Zapiekanka z tuńczykiem

Zapiekanka z tuńczykiem

Pyszna i pożywna kanapka zapiekana z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i serem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza i na górnym poziomie ustaw blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2.W misce wymieszaj tuńczyka, pomidora, czerwoną cebulę, oliwki, koperek, ocet, oliwę z oliwek, anchois, 1/4 łyżeczki soli i kilka ziaren pieprzu.

3.Połóż kromki chleba na blasze z podpiecz przez 30 sekund do 1 minuty. Przewróć kromki na drugą stronę i na każdej z nich równomiernie rozprowadź mieszankę z tuńczyka. Posyp serem i dalej piecz przez 1 do 2 minut, aż ser się rozpuści i zacznie brązowieć. Podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 140g tuńczyka z puszki w wodzie, dobrze odsączonego
  • 1/4 szklanki pomidora pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka posiekanych oliwek Kalamata
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mała sardela, bardzo drobno posiekana
  • 2 kromki chleba
  • 1 szklanka drobno startego sera Comté, Emmentalera lub Gruyère
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje." Aleksander Fredro

Podobne przepisy przekąsek

Pan bagnat
30minut
3osoby
Pan bagnat
Pan bagnat (fr, „pain baigné”) to kanapka nicejska z sałatką z tuńczykiem. Świetny pomysł na pożywne śniadanie lub kolację. Danie proste w wykonaniu i bardzo zdrowe.
Kanapka z jajkiem i tuńczykiem w stylu azjatyckim
30minut
2osoby
Kanapka z jajkiem i tuńczykiem w stylu azjatyckim
Orientalna kanapka z tuńczykiem i jajkiem z ostrym sosem azjatyckim.