Zapiekanka z tuńczykiem

Zapiekanka z tuńczykiem

Pyszna i pożywna kanapka zapiekana z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i serem.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza i na górnym poziomie ustaw blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

2.W misce wymieszaj tuńczyka, pomidora, czerwoną cebulę, oliwki, koperek, ocet, oliwę z oliwek, anchois, 1/4 łyżeczki soli i kilka ziaren pieprzu.

3.Połóż kromki chleba na blasze z podpiecz przez 30 sekund do 1 minuty. Przewróć kromki na drugą stronę i na każdej z nich równomiernie rozprowadź mieszankę z tuńczyka. Posyp serem i dalej piecz przez 1 do 2 minut, aż ser się rozpuści i zacznie brązowieć. Podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 140g tuńczyka z puszki w wodzie, dobrze odsączonego
  • 1/4 szklanki pomidora pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka posiekanych oliwek Kalamata
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 mała sardela, bardzo drobno posiekana
  • 2 kromki chleba
  • 1 szklanka drobno startego sera Comté, Emmentalera lub Gruyère
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Powiązane przepisy przekąsek

Kanapka z jajkiem i tuńczykiem w stylu azjatyckim
30minut
2osoby
Kanapka z jajkiem i tuńczykiem w stylu azjatyckim
Orientalna kanapka z tuńczykiem i jajkiem z ostrym sosem azjatyckim.