Zapiekanka z tuńczykiem
Pyszna i pożywna kanapka zapiekana z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i serem.
1.Rozgrzej piekarnik do 200 st. Celsjusza i na górnym poziomie ustaw blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
2.W misce wymieszaj tuńczyka, pomidora, czerwoną cebulę, oliwki, koperek, ocet, oliwę z oliwek, anchois, 1/4 łyżeczki soli i kilka ziaren pieprzu.
3.Połóż kromki chleba na blasze z podpiecz przez 30 sekund do 1 minuty. Przewróć kromki na drugą stronę i na każdej z nich równomiernie rozprowadź mieszankę z tuńczyka. Posyp serem i dalej piecz przez 1 do 2 minut, aż ser się rozpuści i zacznie brązowieć. Podawaj do zjedzenia.
- 140g tuńczyka z puszki w wodzie, dobrze odsączonego
- 1/4 szklanki pomidora pokrojonego w drobną kostkę
- 2 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
- 1 łyżka posiekanych oliwek Kalamata
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 1 i 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 mała sardela, bardzo drobno posiekana
- 2 kromki chleba
- 1 szklanka drobno startego sera Comté, Emmentalera lub Gruyère
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz