Piernik imbirowy
To wyjątkowe ciasto bardzo przypomina tradycyjny piernik, z wyjątkiem tego, że jest robiony z dodatkiem maślanki i jest wyjątkowo delikatny. Polecamy.
1.Ustaw ruszt na środku piekarnika i rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj masłem boki kwadratowej formy do ciasta o wymiarach 20 × 20 centymetrów i wyłóż dno formy pergaminem.
2.W średniej misce wymieszaj mąkę, łyżkę mielonego imbiru, cynamon, sodę oczyszczoną, goździki i sól. Odłóż na bok.
3.Używając miksera ręcznego lub miksera stojącego wyposażonego w nasadkę łopatkową, mieszaj masło na średnich obrotach około 1 minutę, aż do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Dodaj pozostały imbir i dobrze wymieszaj.
4.Dodaj oba cukry i miksuj na średnich obrotach, aż dobrze się połączą, około 1 minuty. Wbij jajko i miksuj na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.
5.Zmniejsz obroty na niskie i powoli dolewaj melasę. Dodaj około jednej trzeciej mieszanki mąki z przyprawami i mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj jedną trzecią maślanki i mieszaj, aż się połączy.
6.Dodaj pozostałe suche i mokre składniki w czterech kolejnych porcjach, kończąc z maślanką i mieszając, aż wszystko dokładnie się połączy.
7.Wlej ciasto do formy. Piecz przez około 30 do 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia na co najmniej godzinę.
. Podawaj z lekko słodzoną bitą śmietaną.
- 1/2 szklanki masła + odrobinę więcej do wysmarowania formy
- 1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki łagodnej melasy
- 1/2 szklanki maślanki, w temperaturze pokojowej