Piernik imbirowy

Piernik imbirowy

To wyjątkowe ciasto bardzo przypomina tradycyjny piernik, z wyjątkiem tego, że jest robiony z dodatkiem maślanki i jest wyjątkowo delikatny. Polecamy.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ustaw ruszt na środku piekarnika i rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj masłem boki kwadratowej formy do ciasta o wymiarach 20 × 20 centymetrów i wyłóż dno formy pergaminem.

2.W średniej misce wymieszaj mąkę, łyżkę mielonego imbiru, cynamon, sodę oczyszczoną, goździki i sól. Odłóż na bok.

3.Używając miksera ręcznego lub miksera stojącego wyposażonego w nasadkę łopatkową, mieszaj masło na średnich obrotach około 1 minutę, aż do uzyskania lekkiej i puszystej konsystencji. Dodaj pozostały imbir i dobrze wymieszaj.

4.Dodaj oba cukry i miksuj na średnich obrotach, aż dobrze się połączą, około 1 minuty. Wbij jajko i miksuj na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.

5.Zmniejsz obroty na niskie i powoli dolewaj melasę. Dodaj około jednej trzeciej mieszanki mąki z przyprawami i mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj jedną trzecią maślanki i mieszaj, aż się połączy.

6.Dodaj pozostałe suche i mokre składniki w czterech kolejnych porcjach, kończąc z maślanką i mieszając, aż wszystko dokładnie się połączy.

7.Wlej ciasto do formy. Piecz przez około 30 do 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia na co najmniej godzinę.


Dodatkowe wskazówki:

. Podawaj z lekko słodzoną bitą śmietaną.

Składniki
  • 1/2 szklanki masła + odrobinę więcej do wysmarowania formy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki łagodnej melasy
  • 1/2 szklanki maślanki, w temperaturze pokojowej
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Podobne przepisy deserów

Kutia
2godziny
8osób
Kutia
Przepis na tradycyjna kutię wigilijną z makiem, kaszą jaglaną, miodem, owocami i orzechami.
Ciasto z batatów z cynamonowym lukrem
1godzina
6osób
Ciasto z batatów z cynamonowym lukrem
Przepis na ciasto będące wyjątkowym połączeniem delikatnej słodyczy batatów z aromatem cynamonu, które tworzy niezwykle smaczny i zaskakujący deser. To pyszne ciasto będzie doskonałą propozycją dla miłośników wyjątkowych smaków i oryginalnych kulinarnych doznań.
Strudel z serkiem śmietankowym i bananami
1godzina
4osoby
Strudel z serkiem śmietankowym i bananami
Strudel bananowy z serkiem waniliowym, orzechami włoskimi, cynamonem, wanilią i cukrem pudrem. Przepyszny deser.
Ciasteczka imbirowe
30minut
4osoby
Ciasteczka imbirowe
Szybki przepis na kruche ciasteczka imbirowe, z dodatkiem cynamonu, goździków i melasy. Pyszny deser do kawy, herbaty lub kakao.