Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

Szybki przepis na kruche ciasteczka imbirowe, z dodatkiem cynamonu, goździków i melasy. Pyszny deser do kawy, herbaty lub kakao.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W misce wymieszaj mąkę, imbir, sodę oczyszczoną, cynamon, goździki i sól. W innej dużej misce wymieszaj masło, olej i 1 szklankę cukru za pomocą miksera, aż składniki dobrze się połączą.

2.Wbij jajko, dodaj melasę i ponownie wymieszaj. Wsyp suche składniki i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, często zeskrobując miskę. Jeśli używasz miksera elektrycznego, ustaw go na niską prędkość.

3.Uformuj ciasto w kulki, a następnie spłaszcz, formując ciastka o średnicy około 3cm. Każde ciasteczko posyp pozostałym cukrem.

4.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Połóż placuszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 13 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią na brzegach i napuszą.

5.Po upieczeniu, pozostaw ciasteczka w wyłączonym piekarniku na 3-5 minut, a następnie wyjmij je do całkowitego ostygnięcia i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 2 i 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 8 łyżek niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/4 szklanki melasy
"Gotowanie jest jak miłość. Należy do niego podejść bez opamiętania albo nie podchodzić wcale." Harriet van Horne

Powiązane przepisy deserów

Ciasteczka maślane z wiśniami i orzechami
45minut
3osoby
Ciasteczka maślane z wiśniami i orzechami
Delikatne, miękkie i pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem suszonych wiśni i orzechów włoskich, posypane cukrem i cynamonem. Świetny dodatek do kawy lub herbaty.
Torcik marchewkowy
2godziny
10osób
Torcik marchewkowy
Prosty przepis na smaczny torcik marchewkowy. Pyszny deser po obiedzie oraz cisto dla gości.
Piernik imbirowy
1.5godziny
12osób
Piernik imbirowy
To wyjątkowe ciasto bardzo przypomina tradycyjny piernik, z wyjątkiem tego, że jest robiony z dodatkiem maślanki i jest wyjątkowo delikatny. Polecamy.