Ciasteczka imbirowe
Szybki przepis na kruche ciasteczka imbirowe, z dodatkiem cynamonu, goździków i melasy. Pyszny deser do kawy, herbaty lub kakao.
1.W misce wymieszaj mąkę, imbir, sodę oczyszczoną, cynamon, goździki i sól. W innej dużej misce wymieszaj masło, olej i 1 szklankę cukru za pomocą miksera, aż składniki dobrze się połączą.
2.Wbij jajko, dodaj melasę i ponownie wymieszaj. Wsyp suche składniki i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, często zeskrobując miskę. Jeśli używasz miksera elektrycznego, ustaw go na niską prędkość.
3.Uformuj ciasto w kulki, a następnie spłaszcz, formując ciastka o średnicy około 3cm. Każde ciasteczko posyp pozostałym cukrem.
4.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Połóż placuszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 13 minut, aż ciasteczka lekko się zrumienią na brzegach i napuszą.
5.Po upieczeniu, pozostaw ciasteczka w wyłączonym piekarniku na 3-5 minut, a następnie wyjmij je do całkowitego ostygnięcia i podawaj do zjedzenia.
- 2 i 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 8 łyżek niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki oleju
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki melasy