Wątróbka z indyka

Wątróbka z indyka

Dobrze przyrządzona wątróbka to prawdziwy rarytas. Przepis pokazuje jak w prostu sposób przygotować wątróbkę z indyka, podsmażaną i podduszaną z cebulką. Wspaniały i ekonomiczny pomysł na pyszny obiad.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Dzień przed przygotowaniem dania, dokładnie umyć wątróbkę, przełożyć do miseczki, zalać mlekiem i odłożyć na noc do lodówki. Mleko pozbawia wątróbki goryczki, a mięso staje się bardziej delikatne. Mleko powinno całkowicie przykrywać wątróbkę.

2.Odlać mleko i jeszcze raz umyć wątróbkę.

3.Pokroić wątróbkę na mniejsze kawałki. Oczyścić z błon i żyłek, a następnie osuszyć. Dokładnie obtoczyć każdy kawałek w mące.

4.Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub słonecznikowy. Równomiernie położyć kawałki wątróbki do przysmażenia. Po kilku minutach, poprzekładać kawałki na drugą stronę. W momencie smażenia nie solimy ani nie pieprzymy.

5.W miedzy czasie, pokroić cebulę i smażyć na maśle, aż nabierze złocisty kolor.

6.Przełożyć usmażoną wątróbkę na patelnię z cebulką. Jeżeli tłuszczu jest za dużo, odlać tylko część.

7.Wymieszać wątróbkę z cebulą, posolić i popieprzyć. Dusić ok. 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.

8.Podawać z pieczywem, ziemniakami lub frytkami. Można dodać ogórek kiszoną, kapustę lub inną sałatkę. Smacznego.


Składniki
  • 400g wątróbki z indyka
  • 2 cebule
  • mleko
  • mąka pszenna
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz
"Wszyscy hobbici umieją oczywiście gotować, bo tę sztukę wpajają im rodzice jeszcze przed abecadłem - do abecadła zresztą nie każdy dochodzi..." J.R.R. Tolkien

Podobne przepisy dań głównych

Karp po żydowsku
2.5godziny
8osób
Karp po żydowsku
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Gulasz wołowy
2.5godziny
4osoby
Gulasz wołowy
Prosty przepis na smaczny i pożywny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Smacznego!