Wątróbka z indyka
Dobrze przyrządzona wątróbka to prawdziwy rarytas. Przepis pokazuje jak w prostu sposób przygotować wątróbkę z indyka, podsmażaną i podduszaną z cebulką. Wspaniały i ekonomiczny pomysł na pyszny obiad.
1.Dzień przed przygotowaniem dania, dokładnie umyć wątróbkę, przełożyć do miseczki, zalać mlekiem i odłożyć na noc do lodówki. Mleko pozbawia wątróbki goryczki, a mięso staje się bardziej delikatne. Mleko powinno całkowicie przykrywać wątróbkę.
2.Odlać mleko i jeszcze raz umyć wątróbkę.
3.Pokroić wątróbkę na mniejsze kawałki. Oczyścić z błon i żyłek, a następnie osuszyć. Dokładnie obtoczyć każdy kawałek w mące.
4.Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub słonecznikowy. Równomiernie położyć kawałki wątróbki do przysmażenia. Po kilku minutach, poprzekładać kawałki na drugą stronę. W momencie smażenia nie solimy ani nie pieprzymy.
5.W miedzy czasie, pokroić cebulę i smażyć na maśle, aż nabierze złocisty kolor.
6.Przełożyć usmażoną wątróbkę na patelnię z cebulką. Jeżeli tłuszczu jest za dużo, odlać tylko część.
7.Wymieszać wątróbkę z cebulą, posolić i popieprzyć. Dusić ok. 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.
8.Podawać z pieczywem, ziemniakami lub frytkami. Można dodać ogórek kiszoną, kapustę lub inną sałatkę. Smacznego.
- 400g wątróbki z indyka
- 2 cebule
- mleko
- mąka pszenna
- olej rzepakowy lub słonecznikowy
- 2 łyżeczki masła
- sól
- pieprz