Stek w panierce pieprzowej z smażonymi porami

Stek w panierce pieprzowej z smażonymi porami

Pyszny stek panierowany w mieszance pieprzowo-paprykowej z dodatkiem octu i musztardy, podawany z podsmażanymi porami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na małej patelni roztop masło. Dodaj kolendrę, wszystkie ziarna pieprzu i mieloną czerwoną paprykę. Smaż na umiarkowanym ogniu przez 1 minutę. Przełóż do średniej miski i wymieszaj z brązowym cukrem oraz 1,5 łyżki soli. Natrzyj mieszanką stek i przełóż do naczynia do pieczenia. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 3 godziny.

2.W dużym rondlu z osoloną wrzącą wodą blanszuj pory, aż będą miękkie. Przełóż je przeciętą stroną do dołu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć wodę.

3.W małej misce wymieszaj musztardę z octem.

4.Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżkę oleju na dużym ogniu. Połóż stek i smaż na dużym ogniu, obracając kilka razy, aż będzie lekko zwęglony na zewnątrz i średnio krwisty w środku. Jeżeli patelnia jest za mała, aby zmieścić całe mięso, możesz je przekroić na pół i smażyć każdą połówkę z osobna.

5.Po usmażeniu mięso przełóż na deskę do krojenia, posmaruj octem z musztardą Dijon i odstaw na 10 minut.

6.Wytrzyj patelnię i rozgrzej na niej pozostałą 1 łyżkę oleju. Wyłóż pory przekrojoną stroną do dołu i smaż na dużym ogniu, aż lekko zwęglą się od spodu. Przełóż na talerz i skrop sokiem z cytryny.

7.Stek pokrój w poprzek włókien i podawaj z porami.


Składniki
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki grubo posiekanych nasion kolendry
  • 2 łyżeczki grubo posiekanych ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki grubo pokruszone ziarna pieprzu białego
  • 3/4 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól
  • około 1kg steku
  • 4 średnie pory, tylko białe i jasnozielone części, oczyszczone i przekrojone wzdłuż na pół
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
"Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo, nawet do własnej rodziny." Oscar Wilde

Podobne przepisy dań głównych

Kremowa zapiekanka z makaronu gnocchi i boćwiną
1.5godziny
4osoby
Kremowa zapiekanka z makaronu gnocchi i boćwiną
Sposób na kremową zapiekankę z boćwiny i gnocchi, z dodatkiem sera, musztardy, czosnku i przypraw.
Krewetki z pieczoną kukurydzą, porami, pomidorami i bazylią
45minut
4osoby
Krewetki z pieczoną kukurydzą, porami, pomidorami i bazylią
Posty przepis na smażone krewetki z pieczona kukurydzą i porem, z dodatkiem pomidorków koktajlowych i bazylii.
Filety z łososia z ziołowymi porami
1godzina
4osoby
Filety z łososia z ziołowymi porami
Prosty przepis na filet z łososia w porach z ziołami.
Łosoś z porem, sałatką i ryżem
1godzina
2osoby
Łosoś z porem, sałatką i ryżem
Smaczne danie z łososia z dodatkiem porów, sałatka i brązowym ryżem. Jeżeli nie wiesz w jaki sposób przyrządzić łososia, to zapraszamy do zapoznania się z tym przepisem. Ponadto jest to świetne danie dla osób dbających o linię.