Stek w panierce pieprzowej z smażonymi porami
Pyszny stek panierowany w mieszance pieprzowo-paprykowej z dodatkiem octu i musztardy, podawany z podsmażanymi porami.
1.Na małej patelni roztop masło. Dodaj kolendrę, wszystkie ziarna pieprzu i mieloną czerwoną paprykę. Smaż na umiarkowanym ogniu przez 1 minutę. Przełóż do średniej miski i wymieszaj z brązowym cukrem oraz 1,5 łyżki soli. Natrzyj mieszanką stek i przełóż do naczynia do pieczenia. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 3 godziny.
2.W dużym rondlu z osoloną wrzącą wodą blanszuj pory, aż będą miękkie. Przełóż je przeciętą stroną do dołu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć wodę.
3.W małej misce wymieszaj musztardę z octem.
4.Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżkę oleju na dużym ogniu. Połóż stek i smaż na dużym ogniu, obracając kilka razy, aż będzie lekko zwęglony na zewnątrz i średnio krwisty w środku. Jeżeli patelnia jest za mała, aby zmieścić całe mięso, możesz je przekroić na pół i smażyć każdą połówkę z osobna.
5.Po usmażeniu mięso przełóż na deskę do krojenia, posmaruj octem z musztardą Dijon i odstaw na 10 minut.
6.Wytrzyj patelnię i rozgrzej na niej pozostałą 1 łyżkę oleju. Wyłóż pory przekrojoną stroną do dołu i smaż na dużym ogniu, aż lekko zwęglą się od spodu. Przełóż na talerz i skrop sokiem z cytryny.
7.Stek pokrój w poprzek włókien i podawaj z porami.
- 4 łyżki masła
- 2 łyżeczki grubo posiekanych nasion kolendry
- 2 łyżeczki grubo posiekanych ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki grubo pokruszone ziarna pieprzu białego
- 3/4 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 1 łyżka brązowego cukru
- sól
- około 1kg steku
- 4 średnie pory, tylko białe i jasnozielone części, oczyszczone i przekrojone wzdłuż na pół
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny