Krewetki z pieczoną kukurydzą, porami, pomidorami i bazylią
Posty przepis na smażone krewetki z pieczona kukurydzą i porem, z dodatkiem pomidorków koktajlowych i bazylii.
1.W małym rondelku na małym ogniu podsmaż pory, na maśle z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Smaż pod przykryciem przez około 15 do 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż pory będą miękkie. Zdejmij z ognia.
2.W międzyczasie wymieszaj pomidorki, ocet i 1 łyżeczkę soli w małej misce. Pozostaw na co najmniej 10 minut w temperaturze pokojowej.
3.Rozgrzej oliwę na dużej patelni na wysokim ogniu. Wsyp kukurydzę i smaż, często mieszając, około 3 do 4 minut. Dodaj krewetki; smaż od 3 do 5 minut, często mieszając, aż krewetki staną się różowe. Zdejmij z ognia.
4.Dodaj podsmażonego pora i mieszankę pomidorową (z wszystkimi sokami) do krewetek na patelni. Dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i dodatkową solą do smaku. Posyp bazylią.
5.Podawaj z ciepłym chrupiącym chlebem posmarowanym grubą warstwą masła i posypanym płatkami soli morskiej.
- 300g porów, przyciętych, pokrojonych na kawałki, tylko białe i jasnozielone części
- 120g masła
- sól
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojone wzdłuż na pół
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżka plus 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 5 filiżanek świeżych ziaren kukurydzy
- 680g obranych i pozbawionych żyłek surowych dużych krewetek
- czarny pieprz
- 1 szklanka świeżych liści bazylii
- chrupiący chleb, masło i płatki soli morskiej do podania