Łosoś z porem, sałatką i ryżem
Smaczne danie z łososia z dodatkiem porów, sałatka i brązowym ryżem. Jeżeli nie wiesz w jaki sposób przyrządzić łososia, to zapraszamy do zapoznania się z tym przepisem. Ponadto jest to świetne danie dla osób dbających o linię.
1.Filet z łososia obrać ze skóry, umyć i przekroić na 4 porcje
2.Rybę skropić obficie sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem
3.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim kawałki ryby
4.Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w talarki i podsmażyć razem na patelni dodając oliwę z oliwek.
5.Podsmażone warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym na kawałkach łososia.
6.Piec około 30 min w temperaturze 200 stopni.
7.W osolonej wodzie ugotować ryż, odcedzić, dodać do niego łyżeczkę masła i koperek.
8.Sałatę lodową i paprykę pokroić w paski i wrzucić do miski. Dodać pokrojony w talarki ogórek kiszony oraz ziarna słonecznika, oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
9.Na talerzu ułożyć ryż, kawałki łososia oraz sałatkę.
Zamiast ryżu dobrze sprawdzą się pieczone talarki z ziemniaków.
- 30dag świeżego filetu z łososia
- pół pora
- 1 mała cebula
- 1/3 cytryny
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3 liście sałaty lodowej
- 1/3 papryki czerwonej
- 1 ogórek kiszony
- 2 łyżeczki nasion słonecznika
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ryż brązowy
- 2 łyżeczki koperku
- 1 łyżeczka masła
- sól
- pieprz