Łosoś z porem, sałatką i ryżem

Łosoś z porem, sałatką i ryżem

Smaczne danie z łososia z dodatkiem porów, sałatka i brązowym ryżem. Jeżeli nie wiesz w jaki sposób przyrządzić łososia, to zapraszamy do zapoznania się z tym przepisem. Ponadto jest to świetne danie dla osób dbających o linię.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Filet z łososia obrać ze skóry, umyć i przekroić na 4 porcje

2.Rybę skropić obficie sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem

3.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim kawałki ryby

4.Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora w talarki i podsmażyć razem na patelni dodając oliwę z oliwek.

5.Podsmażone warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym na kawałkach łososia.

6.Piec około 30 min w temperaturze 200 stopni.

7.W osolonej wodzie ugotować ryż, odcedzić, dodać do niego łyżeczkę masła i koperek.

8.Sałatę lodową i paprykę pokroić w paski i wrzucić do miski. Dodać pokrojony w talarki ogórek kiszony oraz ziarna słonecznika, oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.

9.Na talerzu ułożyć ryż, kawałki łososia oraz sałatkę.


Dodatkowe wskazówki:

Zamiast ryżu dobrze sprawdzą się pieczone talarki z ziemniaków.

Składniki
  • 30dag świeżego filetu z łososia
  • pół pora
  • 1 mała cebula
  • 1/3 cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 liście sałaty lodowej
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 łyżeczki nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ryż brązowy
  • 2 łyżeczki koperku
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec

Powiązane przepisy dań głównych

Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
1.5godziny
8osób
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
Przepis na pożywny quiche (kisz) z jajkiem, pieczarkami, szalotką, kawałkami łososia i koperkiem.
Filety z łososia z ziołowymi porami
1godzina
4osoby
Filety z łososia z ziołowymi porami
Prosty przepis na filet z łososia w porach z ziołami.
Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
1godzina
4osoby
Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych, papryki i cebuli, nacierane glazurą na bazie rumu z przyprawami. Ryż gotowany na mleku kokosowym dodaje potrawie tropikalnego charakteru. Palce lizać.
Risotto z groszkiem, miętą i cytryną
1godzina
4osoby
Risotto z groszkiem, miętą i cytryną
Przepis na wyśmienite risotto z groszkiem oraz dodatkiem mięty i cytryny.