Filety z łososia z ziołowymi porami

Filety z łososia z ziołowymi porami

Prosty przepis na filet z łososia w porach z ziołami.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Przypraw filety rybne solą i pieprzem. Skrop lekko oliwą, natrzyj szałwią i tymiankiem i posmarować skórką z cytryny. Na każdym filecie połóż liście szałwii i gałązkę tymianku. Przykryj folią i wstaw do lodówki do godziny.

2.Rozgrzej piekarnik do 200°C.

3.Na patelni podgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodaj pokrojone w kostkę pory, dobrze wymieszaj i zmniejsz ogień do średnio niski. Lekko je posól, ponownie wymieszaj i duś około 15 minut, aż pory będą miękkie, od czasu do czasu mieszając i dodając kilka łyżek wody, jeśli patelnia jest zbyt sucha lub pory zbytnio się zrumienią.

4.Dodaj czosnek, posiekane zioła, 1/2 łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Gotuj przez kilka minut.

5.Rozłóż pory na dnie żaroodpornego naczynia do pieczenia. Połóż filety rybne na wierzchu i piecz przez około 20 minut.

6.Podczas podawania, na każdym kawałku ryby, nałóż pory.


Składniki
  • 4 filety z łososia
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 4 liście świeżej szałwii
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże lub 4 średnie pory (usunięte korzenie i ciemnozielone części), pokrojone w kostkę, umyte i wysuszone
  • 4 ząbki czosnku, posiekane na bardzo drobno
  • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Nie ma na świecie bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia." George Bernard Shaw

Podobne przepisy dań głównych

Filety z kurczaka smażone w panierce z mąki kukurydzianej
30minut
2osoby
Filety z kurczaka smażone w panierce z mąki kukurydzianej
Chrupiący kurczak w panierce z mąki kukurydzianej. Szybki pomysł na pyszny obiad.
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
1godzina
4osoby
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
Ciekawa potrawa z makaronu orzo z grzybkami cremini z karmelizowana cebulką, ziołami i serem Parmigiano-Reggiano.
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
1.5godziny
8osób
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
Przepis na pożywny quiche (kisz) z jajkiem, pieczarkami, szalotką, kawałkami łososia i koperkiem.
Grillowany łosoś z pesto
30minut
4osoby
Grillowany łosoś z pesto
Przepis na pysznego łososia z grilla, podawanego z dodatkiem pesto z rukoli, orzechów włoskich, bazylii i sera Parmigiano-Reggiano.