Filety z łososia z ziołowymi porami
Prosty przepis na filet z łososia w porach z ziołami.
1.Przypraw filety rybne solą i pieprzem. Skrop lekko oliwą, natrzyj szałwią i tymiankiem i posmarować skórką z cytryny. Na każdym filecie połóż liście szałwii i gałązkę tymianku. Przykryj folią i wstaw do lodówki do godziny.
2.Rozgrzej piekarnik do 200°C.
3.Na patelni podgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodaj pokrojone w kostkę pory, dobrze wymieszaj i zmniejsz ogień do średnio niski. Lekko je posól, ponownie wymieszaj i duś około 15 minut, aż pory będą miękkie, od czasu do czasu mieszając i dodając kilka łyżek wody, jeśli patelnia jest zbyt sucha lub pory zbytnio się zrumienią.
4.Dodaj czosnek, posiekane zioła, 1/2 łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Gotuj przez kilka minut.
5.Rozłóż pory na dnie żaroodpornego naczynia do pieczenia. Połóż filety rybne na wierzchu i piecz przez około 20 minut.
6.Podczas podawania, na każdym kawałku ryby, nałóż pory.
- 4 filety z łososia
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 4 liście świeżej szałwii
- 4 gałązki świeżego tymianku
- starta skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 duże lub 4 średnie pory (usunięte korzenie i ciemnozielone części), pokrojone w kostkę, umyte i wysuszone
- 4 ząbki czosnku, posiekane na bardzo drobno
- 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz