Spaghetti alla Carbonara
Spaghetti alla Carbonara to szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie w stylu włoskim. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
1.W osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti.
2.Boczek kroimy w kostkę o wymiarach ok 1cm x 1cm x 0.5cm. Następnie na patelni podsmażamy boczek aż do zarumienienia. Po usmażeniu boczek wykładamy na osobny talerzyk, ale nie wylewamy tłuszczu wytopionego podczas jego smażenia.
3.W między czasie przygotowujemy sos jajeczny. Do miseczki wbijamy jedno całe jajko oraz jedno żółtko. Dokładnie mieszamy. dodajemy cały ser pecorino, starty na bardzo drobno. Całość mieszamy. Masa ma być dosyć gęsta, jeżeli nie jest to możemy dodać jeszcze więcej sera. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli, a następnie dolewamy trochę tłuszczu wytopionego podczas smażenia boczku (resztę tłuszczu zostawiamy na patelni) oraz odrobinę wody z makaronu.
4.Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem po boczku, dolewamy ok 1/4 szklanki gorącej wody z gotującego się makaronu. Następnie ugotowany makaron przekładamy z wody na patelnie i mieszamy z wodą i tłuszczem. Makaron polewamy masą jajeczną i smażąc na małym ogniu całość mieszamy. Na koniec dodajemy boczek i jeszcze raz mieszamy.
5.Makaron przekładamy z patelni na talerz, polewamy sosem jajecznym z boczkiem i posypujemy czarnym pieprzem.
- 150g makaronu spaghetti
- 120g boczku w kawałku
- 2 jajka
- 70g sera pecorino
- świeżo zmielony pieprz czarny
- sól