Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara to szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne danie w stylu włoskim. Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti.

2.Boczek kroimy w kostkę o wymiarach ok 1cm x 1cm x 0.5cm. Następnie na patelni podsmażamy boczek aż do zarumienienia. Po usmażeniu boczek wykładamy na osobny talerzyk, ale nie wylewamy tłuszczu wytopionego podczas jego smażenia.

3.W między czasie przygotowujemy sos jajeczny. Do miseczki wbijamy jedno całe jajko oraz jedno żółtko. Dokładnie mieszamy. dodajemy cały ser pecorino, starty na bardzo drobno. Całość mieszamy. Masa ma być dosyć gęsta, jeżeli nie jest to możemy dodać jeszcze więcej sera. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną soli, a następnie dolewamy trochę tłuszczu wytopionego podczas smażenia boczku (resztę tłuszczu zostawiamy na patelni) oraz odrobinę wody z makaronu.

4.Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem po boczku, dolewamy ok 1/4 szklanki gorącej wody z gotującego się makaronu. Następnie ugotowany makaron przekładamy z wody na patelnie i mieszamy z wodą i tłuszczem. Makaron polewamy masą jajeczną i smażąc na małym ogniu całość mieszamy. Na koniec dodajemy boczek i jeszcze raz mieszamy.

5.Makaron przekładamy z patelni na talerz, polewamy sosem jajecznym z boczkiem i posypujemy czarnym pieprzem.


Składniki
  • 150g makaronu spaghetti
  • 120g boczku w kawałku
  • 2 jajka
  • 70g sera pecorino
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • sól
"Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo, nawet do własnej rodziny." Oscar Wilde

Podobne przepisy dań głównych

Bigos
45minut
6osób
Bigos
Przepis na pyszny i sycący staropolski bigos. Klasyczna i tradycyjna polska potrawa, która doskonale nadaje się na zimowe dni oraz na świąteczny stół.
Kalabryjska carbonara
30minut
3osoby
Kalabryjska carbonara
Prosty przepis na pikantną wersję włoskiej carbonary. Polecamy spróbować. Smacznego!
Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym
1.5godziny
4osoby
Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym
Przepis na makaron z kremowym sosem przygotowanym z szparagów, marchewki, ziół oraz pesto pistacjowym, podawany z boczkiem i parmezanem.
Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką
2.5godziny
6osób
Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką
Prosty przepis na pyszną duszoną wołowinę w sosie na bazie czerwonego wina z pieczarkami, marchewką, cebulką, czosnkiem i przyprawami. Pożywne i pyszne danie obiadowe.