Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami

Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami

Szybki przepis na pyszny schab wieprzowy podsmażony a następnie duszony w kremowym sosie czosnkowym z dodatkiem pieczarek, cebuli i pietruszki.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Mięso schabowe dopraw z obydwu stron sola i czarnym pieprzem.

2.Na patelni rozgrzej ok. 3 łyżek oleju. Smaż kotlety na dużym ogniu z każdej strony po około 5 - 6 minut, aż się dobrze wysmażą.

3.W między czasie obierz pieczarki i pokrój na plasterki.

4.Zdejmij mięso z patelnie i w to miejsce wsyp pokrojone pieczarki. Smaż aż się zarumienią.

5.Na patelnie dodaj masło i zostaw do rozpuszczenia

6.Posiekaj cebulę na drobną kostkę i wsyp na patelnie z pieczarkami. Wymieszaj i podsmaż kilka minut aż cebula się lekko zarumieni,

7.Czosnek rozgnieć na prasce i wrzuć na patelnię. Wymieszaj.

8.Zawartość patelni podsyp mąką i dokładnie wymieszaj.

9.Wlej wodę, śmietankę kremówkę i sos sojowy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i podgrzej 2 - 3 minuty.

10.Dodaj 3/4 łyżeczko soli, tymianek i ponownie wymieszaj.

11.Do sosu włóż usmażone mięso wieprzowe. Przykryj patelnię i duś ok 5 - 10 minut.

12.Posyp posiekaną świeżą pietruszką. Delikatnie wymieszaj i podawaj do zjedzenia z ulubionymi dodatkami.


Składniki
  • 5 lub 6 plastrów schabu wieprzowego o grubości ok 1 - 1,5 cm
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej rzepakowy
  • 400g pieczarek
  • 50g masła
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżki mąki
  • 250ml wody
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • liście pietruszki
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Podobne przepisy dań głównych

Karp po żydowsku
2.5godziny
8osób
Karp po żydowsku
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
2.5godziny
4osoby
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
Przepis na delikatne żeberka w glazurze BBQ. Świetnie sprawdzą się jako danie na grillu lub w piekarniku.