Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
Szybki przepis na pyszny schab wieprzowy podsmażony a następnie duszony w kremowym sosie czosnkowym z dodatkiem pieczarek, cebuli i pietruszki.
1.Mięso schabowe dopraw z obydwu stron sola i czarnym pieprzem.
2.Na patelni rozgrzej ok. 3 łyżek oleju. Smaż kotlety na dużym ogniu z każdej strony po około 5 - 6 minut, aż się dobrze wysmażą.
3.W między czasie obierz pieczarki i pokrój na plasterki.
4.Zdejmij mięso z patelnie i w to miejsce wsyp pokrojone pieczarki. Smaż aż się zarumienią.
5.Na patelnie dodaj masło i zostaw do rozpuszczenia
6.Posiekaj cebulę na drobną kostkę i wsyp na patelnie z pieczarkami. Wymieszaj i podsmaż kilka minut aż cebula się lekko zarumieni,
7.Czosnek rozgnieć na prasce i wrzuć na patelnię. Wymieszaj.
8.Zawartość patelni podsyp mąką i dokładnie wymieszaj.
9.Wlej wodę, śmietankę kremówkę i sos sojowy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i podgrzej 2 - 3 minuty.
10.Dodaj 3/4 łyżeczko soli, tymianek i ponownie wymieszaj.
11.Do sosu włóż usmażone mięso wieprzowe. Przykryj patelnię i duś ok 5 - 10 minut.
12.Posyp posiekaną świeżą pietruszką. Delikatnie wymieszaj i podawaj do zjedzenia z ulubionymi dodatkami.
- 5 lub 6 plastrów schabu wieprzowego o grubości ok 1 - 1,5 cm
- sól
- czarny pieprz
- olej rzepakowy
- 400g pieczarek
- 50g masła
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1,5 łyżki mąki
- 250ml wody
- 200ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka tymianku
- liście pietruszki