Ragout z bakłażana z pomidorami, papryką i ciecierzycą
Pyszne ragout warzywne z bakłażana, pomidora, papryki i ciecierzycy.
1.Ustaw patelnię na średnim ogniu. Pokrój bakłażana w poprzek na ok 2-cm krążki i posmaruj z obu stron oliwą z oliwek. Podsmaż na jasnozłoty kolor z każdej strony, przez około 2 min. na stronę. Odstaw do ostygnięcia i przekrój każdy z plastrów na ćwiartki.
2.W garnku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu. Wsyp pokrojoną cebulę i paprykę. Podsmażaj, aż cebula się lekko zrumieni, 12 do 15 min. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, paprykę w proszku, kminek i pieprz cayenne. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż, mieszając, przez 1 min.
3.Wlej 1/4 szklanki wody i zagotuj mieszając drewnianą łyżką. Dodaj pomidory, bakłażan, ciecierzycę, pozostałą 1 szklankę wody i łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem przez około 25 minut, aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu.
4.Dodaj pietruszkę i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, a następnie podawaj.
- 680g bakłażana
- 2 łyżki oliwy z oliwek + więcej do posmarowania bakłażana
- 1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 1 duża papryka, czerwona lub żółta, wydrążona, posiekana i pokrojona na ok. 1-cm kawałki
- 2 duże ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- obfita szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 i 1/4 szklanki wody
- 5 pomidorów śliwkowych, obranych, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki i na plasterki
- puszka ciecierzycy, wypłukane i odsączone
- 1/4 szklanki grubo posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżeczka soli + więcej do doprawienia
- świeżo zmielony czarny pieprz