Ragout z bakłażana z pomidorami, papryką i ciecierzycą

Ragout z bakłażana z pomidorami, papryką i ciecierzycą

Pyszne ragout warzywne z bakłażana, pomidora, papryki i ciecierzycy.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ustaw patelnię na średnim ogniu. Pokrój bakłażana w poprzek na ok 2-cm krążki i posmaruj z obu stron oliwą z oliwek. Podsmaż na jasnozłoty kolor z każdej strony, przez około 2 min. na stronę. Odstaw do ostygnięcia i przekrój każdy z plastrów na ćwiartki.

2.W garnku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na średnim ogniu. Wsyp pokrojoną cebulę i paprykę. Podsmażaj, aż cebula się lekko zrumieni, 12 do 15 min. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, paprykę w proszku, kminek i pieprz cayenne. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż, mieszając, przez 1 min.

3.Wlej 1/4 szklanki wody i zagotuj mieszając drewnianą łyżką. Dodaj pomidory, bakłażan, ciecierzycę, pozostałą 1 szklankę wody i łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem przez około 25 minut, aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu.

4.Dodaj pietruszkę i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, a następnie podawaj.


Składniki
  • 680g bakłażana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + więcej do posmarowania bakłażana
  • 1 duża czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 duża papryka, czerwona lub żółta, wydrążona, posiekana i pokrojona na ok. 1-cm kawałki
  • 2 duże ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • obfita szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 5 pomidorów śliwkowych, obranych, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki i na plasterki
  • puszka ciecierzycy, wypłukane i odsączone
  • 1/4 szklanki grubo posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżeczka soli + więcej do doprawienia
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec

Powiązane przepisy dań głównych

Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-bekonowym
45minut
4osoby
Pieczony dorsz z sosem pomidorowo-bekonowym
Pyszny filety z dorsza w sosie z pomidorów i z dodatkiem smażonego boczku.
Potrawka z kaczka na ostro z ryżem i ananasem
30minut
2osoby
Potrawka z kaczka na ostro z ryżem i ananasem
Przepis na danie przyrządzone z kaczki, ryżu, ananasa, papryki, przypraw i azjatyckich sosów. Pyszna i aromatyczna potrawka w tylu azjatyckim. Warto spróbować, smacznego!
Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
1godzina
4osoby
Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych, papryki i cebuli, nacierane glazurą na bazie rumu z przyprawami. Ryż gotowany na mleku kokosowym dodaje potrawie tropikalnego charakteru. Palce lizać.
Burgery z jagnięciną i kozim serem i warzywami
1.5godziny
4osoby
Burgery z jagnięciną i kozim serem i warzywami
Pyszne i pożywne kanapki z burgerami z jagnięciny i kozim serem, z dodatkiem pieczonej czerwonej papryki, sałaty i oliwek.