Polędwiczki wieprzowe w panierce miodowej z sosem śmietanowym
Pyszne, pieczone polędwiczki wieprzowe w miodowej panierce z przyprawami, podawane z sosem śmietanowym na bazie wina i bulionu. Świetne danie obiadowe oraz na przyjęcia lub święta.
1.Ustaw blachę do pieczenia na środku piekarnika i rozgrzej piekarnik do 200°C.
2.W misce wymieszaj granulowany czosnek, cebulę, mak, sezam i sól morską.
3.Posmaruj musztardą polędwiczki. Wysyp mieszanki przypraw na talerz i obtoczy w nim polędwice, a następnie przenieś mięso do piekarnika.
4.Piecz wieprzowinę przez 20 do 30 minut. Wyjmij z piekarnika i rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Podsmaż mięso od 2 do 3 minut, obracając, aż polędwiczki zrumienią się. Przenieś na deskę do krojenia i przykryj folią.
5.W międzyczasie rozpuść masło na patelni na średnim ogniu. Wsyp posiekany czosnek i szalotki i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż masło się zrumieni, przez 2 do 3 minut.
6.Wlej bulion, wino i ocet, zagotuj i gotuj 8 do 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
7.Dodaj śmietanę, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.
8.Wymieszaj pietruszkę z sosem, pokrój wieprzowinę w plastry i podawaj.
Polędwiczki podawaj z młodymi ziemniaczkami oraz ulubioną surówką.
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 1 łyżka mielonej suszonej cebuli
- 1 łyżka maku
- 1 łyżka prażonych nasion sezamu
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
- 3 łyżki miodowej musztardy Dijon
- 2 małe polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg)
- 50g masła
- 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku
- 1/4 szklanki drobno posiekanej szalotki
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 szklanki wytrawnego białego wina
- 2 łyżki octu sherry
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki