Polędwiczki wieprzowe w panierce miodowej z sosem śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w panierce miodowej z sosem śmietanowym

Pyszne, pieczone polędwiczki wieprzowe w miodowej panierce z przyprawami, podawane z sosem śmietanowym na bazie wina i bulionu. Świetne danie obiadowe oraz na przyjęcia lub święta.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ustaw blachę do pieczenia na środku piekarnika i rozgrzej piekarnik do 200°C.

2.W misce wymieszaj granulowany czosnek, cebulę, mak, sezam i sól morską.

3.Posmaruj musztardą polędwiczki. Wysyp mieszanki przypraw na talerz i obtoczy w nim polędwice, a następnie przenieś mięso do piekarnika.

4.Piecz wieprzowinę przez 20 do 30 minut. Wyjmij z piekarnika i rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Podsmaż mięso od 2 do 3 minut, obracając, aż polędwiczki zrumienią się. Przenieś na deskę do krojenia i przykryj folią.

5.W międzyczasie rozpuść masło na patelni na średnim ogniu. Wsyp posiekany czosnek i szalotki i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż masło się zrumieni, przez 2 do 3 minut.

6.Wlej bulion, wino i ocet, zagotuj i gotuj 8 do 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

7.Dodaj śmietanę, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.

8.Wymieszaj pietruszkę z sosem, pokrój wieprzowinę w plastry i podawaj.


Dodatkowe wskazówki:

Polędwiczki podawaj z młodymi ziemniaczkami oraz ulubioną surówką.

Składniki
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka mielonej suszonej cebuli
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamu
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • 3 łyżki miodowej musztardy Dijon
  • 2 małe polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg)
  • 50g masła
  • 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej szalotki
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki octu sherry
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
"Jedzenie jest symbolem miłości, kiedy nie wystarczają słowa." Alan D. Wolfelt

Podobne przepisy dań głównych

Pieczone żeberka w glazurze BBQ
2.5godziny
4osoby
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
Przepis na delikatne żeberka w glazurze BBQ. Świetnie sprawdzą się jako danie na grillu lub w piekarniku.
Gulasz wieprzowy w kremowym sosie pomidorowym
2godziny
6osób
Gulasz wieprzowy w kremowym sosie pomidorowym
Wyborny gulasz z mięsa wieprzowego, duszonego w sosie pomidorowym z warzywami i przyprawami. Super przepis na wyśmienity domowy obiad.
Polędwica wołowa w maślanym sosie z pieczarkami
45minut
2osoby
Polędwica wołowa w maślanym sosie z pieczarkami
Delikatne medaliony z polędwicy wołowej, podsmażone a następnie podduszone w sosie śmietanowo-musztardowym z pieczarkami.
Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
45minut
3osoby
Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
Szybki przepis na pyszny schab wieprzowy podsmażony a następnie duszony w kremowym sosie czosnkowym z dodatkiem pieczarek, cebuli i pietruszki.