Polędwiczki wieprzowe w panierce miodowej z sosem śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe w panierce miodowej z sosem śmietanowym

Pyszne, pieczone polędwiczki wieprzowe w miodowej panierce z przyprawami, podawane z sosem śmietanowym na bazie wina i bulionu. Świetne danie obiadowe oraz na przyjęcia lub święta.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Ustaw blachę do pieczenia na środku piekarnika i rozgrzej piekarnik do 200°C.

2.W misce wymieszaj granulowany czosnek, cebulę, mak, sezam i sól morską.

3.Posmaruj musztardą polędwiczki. Wysyp mieszanki przypraw na talerz i obtoczy w nim polędwice, a następnie przenieś mięso do piekarnika.

4.Piecz wieprzowinę przez 20 do 30 minut. Wyjmij z piekarnika i rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Podsmaż mięso od 2 do 3 minut, obracając, aż polędwiczki zrumienią się. Przenieś na deskę do krojenia i przykryj folią.

5.W międzyczasie rozpuść masło na patelni na średnim ogniu. Wsyp posiekany czosnek i szalotki i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż masło się zrumieni, przez 2 do 3 minut.

6.Wlej bulion, wino i ocet, zagotuj i gotuj 8 do 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

7.Dodaj śmietanę, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.

8.Wymieszaj pietruszkę z sosem, pokrój wieprzowinę w plastry i podawaj.


Dodatkowe wskazówki:

Polędwiczki podawaj z młodymi ziemniaczkami oraz ulubioną surówką.

Składniki
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka mielonej suszonej cebuli
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamu
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • 3 łyżki miodowej musztardy Dijon
  • 2 małe polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg)
  • 50g masła
  • 1/4 szklanki drobno posiekanego czosnku
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej szalotki
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki octu sherry
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
"W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek." Stanisław Jerzy Lec

Powiązane przepisy dań głównych

Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
1godzina
4osoby
Szaszłyki wieprzowe w rumie z ryżem kokosowym
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych, papryki i cebuli, nacierane glazurą na bazie rumu z przyprawami. Ryż gotowany na mleku kokosowym dodaje potrawie tropikalnego charakteru. Palce lizać.
Kotlety wieprzowe w sosie musztardowym
30minut
4osoby
Kotlety wieprzowe w sosie musztardowym
Soczyste kotlety wieprzowe podawane z kremowym sosem musztardowym. Najlepiej podawać je z ryżem lub makaronem. Smacznego!
Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
30minut
4osoby
Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
Ciekawy przepis na kurczaka z dipem musztardowo-koperkowym, z dodatkiem miodu i majonezu. Świetny pomysł na smaczny lunch.