Pieczony dorsz z bazyliowym pesto i bułką tartą z czosnkiem

Pieczony dorsz z bazyliowym pesto i bułką tartą z czosnkiem

Wyśmienity dorsz pieczony z dodatkiem bazyliowego pesto, pomidorem i bułką tartą z czosnkiem. Zdrowe i pożywne danie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Orzeszki piniowe podgrzej na patelni do lekkiego zarumienienia. Do miksera lub blendera wsyp orzeszki, bazylię, 2 ząbki czosnku, ser parmezan, 4 łyżki oliwy z oliwek i całość dokładnie zmiksuj. Dopraw sola i pieprzem

2.Pokrój pomidor w na plastry i rozłóż na dużym talerzu. Dopraw solą i pieprzem.

3.Podgrzej dużą patelnię do smażenia na średnim ogniu przez 1 minutę. Wlej pozostałą oliwę, dodaj bułkę tartą i dopraw 1/4 łyżeczki soli. Smaż ok. 4 minuty, mieszając, aż bułka tarta zmieni kolor na jasno-złoto-brązowo. Dodaj 1 ząbek posiekanego czosnku i smaż dalej, mieszając, przez kolejną minutę. Odstaw patelnię z ognia.

4.Rozgrzej piekarnik do 230°C. Ułóż rybę na dużej blasze do pieczenia wyłożonej folią. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż bazyliowe pesto równomiernie na rybę, ułóż plasterki pomidora i posyp bułką tartą. Piecz około 10 - 15 minut, aż ryba będzie gotowa do podania.


Składniki
  • 1.5 kg dorsza, opłukane, osuszone i pokrojone na 4 równe porcje
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 szklanki świeżej białej bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g świeżych liści bazylii
  • 50g orzeszków piniowych
  • 20g parmezanu, startego na dobnej tarce
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Podobne przepisy dań głównych

Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Pesto alla Trapanese
30minut
2osoby
Pesto alla Trapanese
Pyszne pesto alla Trapanese, będące specjalnością kuchni włoskiej, której bazą są pomidory i migdały. To danie świetnie sprawdza się jako szybki i smaczny obiad. Smacznego!
Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym
1.5godziny
4osoby
Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym
Przepis na makaron z kremowym sosem przygotowanym z szparagów, marchewki, ziół oraz pesto pistacjowym, podawany z boczkiem i parmezanem.
Gulasz wieprzowy w kremowym sosie pomidorowym
2godziny
6osób
Gulasz wieprzowy w kremowym sosie pomidorowym
Wyborny gulasz z mięsa wieprzowego, duszonego w sosie pomidorowym z warzywami i przyprawami. Super przepis na wyśmienity domowy obiad.