Pieczony dorsz z bazyliowym pesto i bułką tartą z czosnkiem

Pieczony dorsz z bazyliowym pesto i bułką tartą z czosnkiem

Wyśmienity dorsz pieczony z dodatkiem bazyliowego pesto, pomidorem i bułką tartą z czosnkiem. Zdrowe i pożywne danie.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Orzeszki piniowe podgrzej na patelni do lekkiego zarumienienia. Do miksera lub blendera wsyp orzeszki, bazylię, 2 ząbki czosnku, ser parmezan, 4 łyżki oliwy z oliwek i całość dokładnie zmiksuj. Dopraw sola i pieprzem

2.Pokrój pomidor w na plastry i rozłóż na dużym talerzu. Dopraw solą i pieprzem.

3.Podgrzej dużą patelnię do smażenia na średnim ogniu przez 1 minutę. Wlej pozostałą oliwę, dodaj bułkę tartą i dopraw 1/4 łyżeczki soli. Smaż ok. 4 minuty, mieszając, aż bułka tarta zmieni kolor na jasno-złoto-brązowo. Dodaj 1 ząbek posiekanego czosnku i smaż dalej, mieszając, przez kolejną minutę. Odstaw patelnię z ognia.

4.Rozgrzej piekarnik do 230°C. Ułóż rybę na dużej blasze do pieczenia wyłożonej folią. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż bazyliowe pesto równomiernie na rybę, ułóż plasterki pomidora i posyp bułką tartą. Piecz około 10 - 15 minut, aż ryba będzie gotowa do podania.


Składniki
  • 1.5 kg dorsza, opłukane, osuszone i pokrojone na 4 równe porcje
  • 1 duży dojrzały pomidor
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1/2 szklanki świeżej białej bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g świeżych liści bazylii
  • 50g orzeszków piniowych
  • 20g parmezanu, startego na dobnej tarce
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy." James Joyce

Powiązane przepisy dań głównych

Makaron z pomidorkami, bazylią i oregano
1godzina
2osoby
Makaron z pomidorkami, bazylią i oregano
Aromatyczne pomidorki, świeża bazylia i oregano, podawane z makaronem i posypane serem Parmigiano-Reggiano. Proste, szybkie i pożywne danie w stylu włoskim.
Lasagne
1.5godziny
4osoby
Lasagne
Jeżeli lubisz kuchnię włoską to lasagne powinna być obowiązkowym daniem w Twoim jadłospisie. Przepis przedstawia sposób przygotowania pysznej, sycącej i pachnącej włoskimi przyprawami lasagne.