Pieczony dorsz z bazyliowym pesto i bułką tartą z czosnkiem
Wyśmienity dorsz pieczony z dodatkiem bazyliowego pesto, pomidorem i bułką tartą z czosnkiem. Zdrowe i pożywne danie.
1.Orzeszki piniowe podgrzej na patelni do lekkiego zarumienienia. Do miksera lub blendera wsyp orzeszki, bazylię, 2 ząbki czosnku, ser parmezan, 4 łyżki oliwy z oliwek i całość dokładnie zmiksuj. Dopraw sola i pieprzem
2.Pokrój pomidor w na plastry i rozłóż na dużym talerzu. Dopraw solą i pieprzem.
3.Podgrzej dużą patelnię do smażenia na średnim ogniu przez 1 minutę. Wlej pozostałą oliwę, dodaj bułkę tartą i dopraw 1/4 łyżeczki soli. Smaż ok. 4 minuty, mieszając, aż bułka tarta zmieni kolor na jasno-złoto-brązowo. Dodaj 1 ząbek posiekanego czosnku i smaż dalej, mieszając, przez kolejną minutę. Odstaw patelnię z ognia.
4.Rozgrzej piekarnik do 230°C. Ułóż rybę na dużej blasze do pieczenia wyłożonej folią. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż bazyliowe pesto równomiernie na rybę, ułóż plasterki pomidora i posyp bułką tartą. Piecz około 10 - 15 minut, aż ryba będzie gotowa do podania.
- 1.5 kg dorsza, opłukane, osuszone i pokrojone na 4 równe porcje
- 1 duży dojrzały pomidor
- 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1/2 szklanki świeżej białej bułki tartej
- 3 ząbki czosnku
- 50g świeżych liści bazylii
- 50g orzeszków piniowych
- 20g parmezanu, startego na dobnej tarce
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz