Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem
Niezwykle prosty sposób na pożywne danie z makaronem, szparagami i oliwkami, posypane parmezanem z podsmażoną bułką tartą.
1.Zagotuj w dużym garnku dobrze osoloną wodę.
2.Na patelni podgrzej 3 łyżki oleju na średnim ogniu. Dodaj bułkę tartą i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż będzie złocistobrązowa, około 5 minut. Przełóż do średniej miski i wymieszaj z serem Parmigiano-Reggiano i szczyptą soli. Wytrzyj patelnię do czysta papierowym ręcznikiem.
3.Makaron gotujemy we wrzącej wodzie do al dente. Odlej kilka łyżek wody z gotowania i odcedź makaron.
4.Podgrzej 1 łyżkę oleju na średnim ogniu na patelni. Dodaj szparagi i smaż, często mieszając, aż będą chrupiące, około 4 minut. Zmniejsz ogień na średnio niski i odsuń szparagi na bok. Dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy, czosnek i smaż około 30 sekund. Wymieszaj czosnek ze szparagami. Odstaw z ognia.
5.Dodaj oliwki i skórkę z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wsyp ugotowany makaron na patelnię, wlej wodę z gotowania, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj.
6.Podawaj makaron posypany mieszanką bułki tartej z serem.
- 230g makaronu penne
- 250g średnich szparagów, pokrojone ukośnie na ok 4cm kawałki
- 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz dodatkowo do skropienia
- 1 szklanka grubo startej bułki tartej
- 1/4 szklanki drobno startego sera Parmigiano-Reggiano
- 1 średni ząbek czosnku, posiekany
- 1/2 szklanki grubo posiekanych oliwek kalamata
- około 1 i 1/2 łyżki drobno startej skórki z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól