Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem

Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem

Niezwykle prosty sposób na pożywne danie z makaronem, szparagami i oliwkami, posypane parmezanem z podsmażoną bułką tartą.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zagotuj w dużym garnku dobrze osoloną wodę.

2.Na patelni podgrzej 3 łyżki oleju na średnim ogniu. Dodaj bułkę tartą i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż będzie złocistobrązowa, około 5 minut. Przełóż do średniej miski i wymieszaj z serem Parmigiano-Reggiano i szczyptą soli. Wytrzyj patelnię do czysta papierowym ręcznikiem.

3.Makaron gotujemy we wrzącej wodzie do al dente. Odlej kilka łyżek wody z gotowania i odcedź makaron.

4.Podgrzej 1 łyżkę oleju na średnim ogniu na patelni. Dodaj szparagi i smaż, często mieszając, aż będą chrupiące, około 4 minut. Zmniejsz ogień na średnio niski i odsuń szparagi na bok. Dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy, czosnek i smaż około 30 sekund. Wymieszaj czosnek ze szparagami. Odstaw z ognia.

5.Dodaj oliwki i skórkę z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wsyp ugotowany makaron na patelnię, wlej wodę z gotowania, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj.

6.Podawaj makaron posypany mieszanką bułki tartej z serem.


Składniki
  • 230g makaronu penne
  • 250g średnich szparagów, pokrojone ukośnie na ok 4cm kawałki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz dodatkowo do skropienia
  • 1 szklanka grubo startej bułki tartej
  • 1/4 szklanki drobno startego sera Parmigiano-Reggiano
  • 1 średni ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych oliwek kalamata
  • około 1 i 1/2 łyżki drobno startej skórki z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Wszyscy hobbici umieją oczywiście gotować, bo tę sztukę wpajają im rodzice jeszcze przed abecadłem - do abecadła zresztą nie każdy dochodzi..." J.R.R. Tolkien

Podobne przepisy dań głównych

Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym
1.5godziny
4osoby
Rigatoni ze szparagami i pesto pistacjowym
Przepis na makaron z kremowym sosem przygotowanym z szparagów, marchewki, ziół oraz pesto pistacjowym, podawany z boczkiem i parmezanem.
Makaron z wędzonym łososiem i karczochem
30minut
2osoby
Makaron z wędzonym łososiem i karczochem
Prosty przepis na pyszny makaron z wędzonym łososiem z dodatkiem karczochów i koziego sera.
Makaron z pikantnym chorizo ​​i jarmużem
30minut
2osoby
Makaron z pikantnym chorizo ​​i jarmużem
Pełnoziarnisty makaron z pikantnym chorizo ​​i jarmużem. Proste , szybkie i pożywne danie na co dzień.
Makaron z sosem Bolognese
1.5godziny
6osób
Makaron z sosem Bolognese
Wspaniały przepis na makaron Bolognese, zawierający tradycyjne połączenie mielonej wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, pancetty i pomidorów, przypraw z czerwonym winem.