Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem

Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem

Niezwykle prosty sposób na pożywne danie z makaronem, szparagami i oliwkami, posypane parmezanem z podsmażoną bułką tartą.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zagotuj w dużym garnku dobrze osoloną wodę.

2.Na patelni podgrzej 3 łyżki oleju na średnim ogniu. Dodaj bułkę tartą i smaż, od czasu do czasu mieszając, aż będzie złocistobrązowa, około 5 minut. Przełóż do średniej miski i wymieszaj z serem Parmigiano-Reggiano i szczyptą soli. Wytrzyj patelnię do czysta papierowym ręcznikiem.

3.Makaron gotujemy we wrzącej wodzie do al dente. Odlej kilka łyżek wody z gotowania i odcedź makaron.

4.Podgrzej 1 łyżkę oleju na średnim ogniu na patelni. Dodaj szparagi i smaż, często mieszając, aż będą chrupiące, około 4 minut. Zmniejsz ogień na średnio niski i odsuń szparagi na bok. Dodaj pozostałą 1 łyżkę oliwy, czosnek i smaż około 30 sekund. Wymieszaj czosnek ze szparagami. Odstaw z ognia.

5.Dodaj oliwki i skórkę z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wsyp ugotowany makaron na patelnię, wlej wodę z gotowania, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj.

6.Podawaj makaron posypany mieszanką bułki tartej z serem.


Składniki
  • 230g makaronu penne
  • 250g średnich szparagów, pokrojone ukośnie na ok 4cm kawałki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz dodatkowo do skropienia
  • 1 szklanka grubo startej bułki tartej
  • 1/4 szklanki drobno startego sera Parmigiano-Reggiano
  • 1 średni ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych oliwek kalamata
  • około 1 i 1/2 łyżki drobno startej skórki z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Człowiek nie może prawidłowo myśleć, kochać i spać, jeśli wcześniej porządnie się nie najadał." Virginia Woolf

Powiązane przepisy dań głównych

Risotto z groszkiem i pietruszką
1godzina
3osoby
Risotto z groszkiem i pietruszką
Oryginalne risotto z groszkiem, pietruszką, estragonem i innymi ziołami, z dodatkiem sera Parmigiano-Reggiano i śmietanki.
Penne z ricottą, rukolą i bazylią
45minut
2osoby
Penne z ricottą, rukolą i bazylią
Parmigiano-Reggiano, ricotta, zioła i skórka z cytryny tworzą bazę dla kremowego i aromatycznego sosu do makaronu. Smacznego!
Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą
1godzina
2osoby
Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą
Prosty przepis na włoskie danie makaronowe z szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym. Pyszne, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Makaron Rotini z cukinią, pomidorem i czerwoną papryką
30minut
4osoby
Makaron Rotini z cukinią, pomidorem i czerwoną papryką
Pyszny makaron z sosem śmietanowym z warzywami i serem Parmigiano-Reggiano. Super pomysł na pożywny obiad lub lunch.