Makaron z pikantnym chorizo i jarmużem
Pełnoziarnisty makaron z pikantnym chorizo i jarmużem. Proste , szybkie i pożywne danie na co dzień.
1.Makaron pełnoziarnisty ugotować we wrzącej, osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Wrzuć cebulę i smaż przez 5 minut, aż zacznie mięknąć i brązowieć.
3.Dodaj chorizo i smaż, często mieszając, przez kolejne 5 minut.
4.Dodaj płatki chili, czosnek i jarmuż i smaż około 1-2 minuty, aż jarmuż lekko zmięknie. Zdejmij z ognia.
5.Dodaj ugotowany makaron na patelnię i wymieszaj.
6.W razie potrzeby dodaj więcej oliwy z oliwek i obficie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem
- 120g pełnoziarnistego penne
- 0,25 szklanki oliwy z oliwek
- 1 cebula (pokrojona w średnią kostkę)
- 100g pikantnego chorizo
- płatki chili
- 3 ząbki czosnku (posiekane)
- 2 szklanki jarmuż (posiekany)
- sól
- świeżo zmielony pieprz