Penne ze szparagami, grzybkami shiitake i boczkiem
Makaron na bogato w stylu włoskim, z boczkiem, szparagami, grzybkami shiitake oraz serem Parmigiano-Reggiano
1.Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.Podczas gotowania makaronu wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek z sokiem i skórką z cytryny w małej miseczce.
3.Przelej i odstaw 2 szklanki wody z ugotowanego makaronu i odcedź makaron. Włóż makaron do garnka i wymieszaj z mieszanką cytrynową. Odłóż na bok.
4.Boczek pokrój na mniejsze kawałki i na patelni na średnim ogniu podsmaż, używając pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, mieszając, aż będzie chrupiący i złocisty. Następnie przełóż na papierowe ręcznik.
5.Włóż grzybki shiitake na patelnię i smaż przez około 7 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zbrązowieją. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund, mieszając, aż zacznie pachnieć. Przełóż do garnka z makaronem i delikatnie wymieszaj.
6.Wlej 1 szklankę wody do makaronu na patelnię. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj szparagi. Gotuj, często mieszając, aż szparagi się ugotują.
7.Przełóż zawartość patelni do garnka z makaronem razem z startym serem Parmigiano-Reggiano, szczypiorkiem, 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
8.Dolej odrobinę wody z makaronu, boczek i wymieszaj. Podawaj z serem Parmigiano-Reggiano do posypania.
- 340g makaronu penne
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 6 plastrów cienko pokrojonego boczku
- 300g grzybków shiitake z łodygami, pokrojone w plasterki
- 3 średnie ząbki czosnku, zgniecione
- 400g szparagów średniej grubości, przycięte i pokrojone 4-cm kawałki
- 3/4 szklanki grubo startego sera Parmigiano-Reggiano, plus więcej do posypania
- 1 łyżka cienko pokrojonego świeżego szczypiorka
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól