Penne ze szparagami, grzybkami shiitake i boczkiem

Penne ze szparagami, grzybkami shiitake i boczkiem

Makaron na bogato w stylu włoskim, z boczkiem, szparagami, grzybkami shiitake oraz serem Parmigiano-Reggiano

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2.Podczas gotowania makaronu wymieszaj 2 łyżki oliwy z oliwek z sokiem i skórką z cytryny w małej miseczce.

3.Przelej i odstaw 2 szklanki wody z ugotowanego makaronu i odcedź makaron. Włóż makaron do garnka i wymieszaj z mieszanką cytrynową. Odłóż na bok.

4.Boczek pokrój na mniejsze kawałki i na patelni na średnim ogniu podsmaż, używając pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, mieszając, aż będzie chrupiący i złocisty. Następnie przełóż na papierowe ręcznik.

5.Włóż grzybki shiitake na patelnię i smaż przez około 7 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zbrązowieją. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund, mieszając, aż zacznie pachnieć. Przełóż do garnka z makaronem i delikatnie wymieszaj.

6.Wlej 1 szklankę wody do makaronu na patelnię. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj szparagi. Gotuj, często mieszając, aż szparagi się ugotują.

7.Przełóż zawartość patelni do garnka z makaronem razem z startym serem Parmigiano-Reggiano, szczypiorkiem, 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.

8.Dolej odrobinę wody z makaronu, boczek i wymieszaj. Podawaj z serem Parmigiano-Reggiano do posypania.


Składniki
  • 340g makaronu penne
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 6 plastrów cienko pokrojonego boczku
  • 300g grzybków shiitake z łodygami, pokrojone w plasterki
  • 3 średnie ząbki czosnku, zgniecione
  • 400g szparagów średniej grubości, przycięte i pokrojone 4-cm kawałki
  • 3/4 szklanki grubo startego sera Parmigiano-Reggiano, plus więcej do posypania
  • 1 łyżka cienko pokrojonego świeżego szczypiorka
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Kto lubi jeść dobrze, może z głodu umrzeć." Konfucjusz

Podobne przepisy dań głównych

Makaron z sosem Bolognese
1.5godziny
6osób
Makaron z sosem Bolognese
Wspaniały przepis na makaron Bolognese, zawierający tradycyjne połączenie mielonej wołowiny, wieprzowiny, cielęciny, pancetty i pomidorów, przypraw z czerwonym winem.
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
1godzina
4osoby
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
Przepis na pyszny makaron z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem szpinaku i grzybów. Proste ale pożywne danie obiadowe na co dzień.
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
1godzina
4osoby
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
Ciekawa potrawa z makaronu orzo z grzybkami cremini z karmelizowana cebulką, ziołami i serem Parmigiano-Reggiano.
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
1.5godziny
8osób
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
Przepis na pożywny quiche (kisz) z jajkiem, pieczarkami, szalotką, kawałkami łososia i koperkiem.