Penne z ricottą, rukolą i bazylią

Penne z ricottą, rukolą i bazylią

Parmigiano-Reggiano, ricotta, zioła i skórka z cytryny tworzą bazę dla kremowego i aromatycznego sosu do makaronu. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużym garnku zagotuj wodę i posól. Makaron gotujemy w wodzie do al dente, około 11 minut. Odlej około 1/3 szklanki wody z gotowania i odcedź makaron.

2.W międzyczasie w dużej misce wymieszaj ricottę, ser Parmigiano-Reggiano, 1 łyżkę oliwy, skórka z cytryny, 1/2 łyżeczki soli i 3/4 łyżeczki pieprzu.

3.Podgrzej pozostałe 1 łyżkę oliwy na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu. Dodaj rukolę i bazylię oraz 1/2 łyżeczki soli i podsmaż przez około 2 minut, mieszając.

4.Przełóż masę z rukoli do miski z ricottą i dobrze wymieszaj. Jeżeli mieszanka jest zbyt gęsta, w razie potrzeby dodaj odłożoną wodę z makaronu.

5.Dodaj gorący makaron do mieszanki z ricottą i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

6.Podawaj z serem Parmigiano-Reggiano do posypania.


Składniki
  • 450g makaronu penne
  • 220g sera ricotta
  • 50g świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano + więcej do posypania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 160g grubo posiekanej rukoli
  • 40g świeżej, grupo posiekanej bazylii
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Nie byłem stworzony do myślenia. Byłem stworzony do jedzenia." Ernest Hemingway

Powiązane przepisy dań głównych

Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
1godzina
4osoby
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
Przepis na pyszny makaron z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem szpinaku i grzybów. Proste ale pożywne danie obiadowe na co dzień.
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
1godzina
4osoby
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
Ciekawa potrawa z makaronu orzo z grzybkami cremini z karmelizowana cebulką, ziołami i serem Parmigiano-Reggiano.
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
1.5godziny
8osób
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
Przepis na pożywny quiche (kisz) z jajkiem, pieczarkami, szalotką, kawałkami łososia i koperkiem.
Tarta z kapustą, porem i boczkiem
1.5godziny
2osoby
Tarta z kapustą, porem i boczkiem
Przepis na pożywną tarte, świetną na chłodną pogodę. Smak porów, kapusty włoskiej i boczku bardzo dobrze do siebie pasują i dają niepowtarzalne doznania smakowe.