Penne z ricottą, rukolą i bazylią

Penne z ricottą, rukolą i bazylią

Parmigiano-Reggiano, ricotta, zioła i skórka z cytryny tworzą bazę dla kremowego i aromatycznego sosu do makaronu. Smacznego!

Sposób przygotowania potrawy:

1.W dużym garnku zagotuj wodę i posól. Makaron gotujemy w wodzie do al dente, około 11 minut. Odlej około 1/3 szklanki wody z gotowania i odcedź makaron.

2.W międzyczasie w dużej misce wymieszaj ricottę, ser Parmigiano-Reggiano, 1 łyżkę oliwy, skórka z cytryny, 1/2 łyżeczki soli i 3/4 łyżeczki pieprzu.

3.Podgrzej pozostałe 1 łyżkę oliwy na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu. Dodaj rukolę i bazylię oraz 1/2 łyżeczki soli i podsmaż przez około 2 minut, mieszając.

4.Przełóż masę z rukoli do miski z ricottą i dobrze wymieszaj. Jeżeli mieszanka jest zbyt gęsta, w razie potrzeby dodaj odłożoną wodę z makaronu.

5.Dodaj gorący makaron do mieszanki z ricottą i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

6.Podawaj z serem Parmigiano-Reggiano do posypania.


Składniki
  • 450g makaronu penne
  • 220g sera ricotta
  • 50g świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano + więcej do posypania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 160g grubo posiekanej rukoli
  • 40g świeżej, grupo posiekanej bazylii
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra." Epikur

Powiązane przepisy dań głównych

Grillowany łosoś z pesto
30minut
4osoby
Grillowany łosoś z pesto
Przepis na pysznego łososia z grilla, podawanego z dodatkiem pesto z rukoli, orzechów włoskich, bazylii i sera Parmigiano-Reggiano.
Makaron z groszkiem, rukolą i szynką prosciutto
45minut
4osoby
Makaron z groszkiem, rukolą i szynką prosciutto
Makaron w stylu włoskim z szybką prosciutto, groszkiem, rukolą, czosnkiem, natką pietruszki i oczywiście parmezanem. Smacznego!
Risotto z groszkiem i pietruszką
1godzina
3osoby
Risotto z groszkiem i pietruszką
Oryginalne risotto z groszkiem, pietruszką, estragonem i innymi ziołami, z dodatkiem sera Parmigiano-Reggiano i śmietanki.
Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem
1godzina
4osoby
Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem
Niezwykle prosty sposób na pożywne danie z makaronem, szparagami i oliwkami, posypane parmezanem z podsmażoną bułką tartą.