Penne z ricottą, rukolą i bazylią
Parmigiano-Reggiano, ricotta, zioła i skórka z cytryny tworzą bazę dla kremowego i aromatycznego sosu do makaronu. Smacznego!
1.W dużym garnku zagotuj wodę i posól. Makaron gotujemy w wodzie do al dente, około 11 minut. Odlej około 1/3 szklanki wody z gotowania i odcedź makaron.
2.W międzyczasie w dużej misce wymieszaj ricottę, ser Parmigiano-Reggiano, 1 łyżkę oliwy, skórka z cytryny, 1/2 łyżeczki soli i 3/4 łyżeczki pieprzu.
3.Podgrzej pozostałe 1 łyżkę oliwy na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu. Dodaj rukolę i bazylię oraz 1/2 łyżeczki soli i podsmaż przez około 2 minut, mieszając.
4.Przełóż masę z rukoli do miski z ricottą i dobrze wymieszaj. Jeżeli mieszanka jest zbyt gęsta, w razie potrzeby dodaj odłożoną wodę z makaronu.
5.Dodaj gorący makaron do mieszanki z ricottą i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
6.Podawaj z serem Parmigiano-Reggiano do posypania.
- 450g makaronu penne
- 220g sera ricotta
- 50g świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano + więcej do posypania
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 160g grubo posiekanej rukoli
- 40g świeżej, grupo posiekanej bazylii
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól