Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
Przepis na pyszny makaron z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem szpinaku i grzybów. Proste ale pożywne danie obiadowe na co dzień.
1.Zagotuj w dużym garnku dobrze osoloną wodę.
2.Na dużej, głębokiej patelni na średnim ogniu roztop masło. Wsyp pokrojoną cebulę, dopraw 1/2 łyżeczki soli i smaż około 3 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zacznie się brązowieć.
3.Dodaj grzyby i smaż około 8 minut, aż się zrumienią.
4.Dodaj szpinak na patelnię i wymieszaj, smaż około 1 minutę, aż szpinak zmięknie.
5.Dodaj śmietanę i 1 łyżeczkę soli i zagotuj. Zdejmij z ognia i wymieszaj 3 szklanki sera.
6.W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, aż będzie al dente. Makaron dobrze odcedź i pozostaw w garnku.
7.Dodaj sos i wymieszaj do połączenia. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Posyp pozostałym serem.
8.Odstaw na 5 minut, aby sos zgęstniał przed podaniem.
- 450g makaronu (świderki lub fusilli)
- 400g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 140g młodego szpinaku
- 4 łyżki masła
- 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 3 i 1/2 szklanki drobno startego sera Parmigiano-Reggiano
- zmielony biały pieprz
- sól