Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą
Prosty przepis na włoskie danie makaronowe z szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym. Pyszne, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
1.Zagotuj wodę w dużym garnku; dodaj około 1 łyżki stołowej soli.
2.Posiekaj liście szpinaku na paski o średnicy 0.5 cm. Powinieneś mieć około 8 szklanek posiekanego szpinaku.
3.Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj szalotki i smaż kilka minuta,, mieszając, aż zmiękną. Dodaj szpinak oraz szczyptę soli i pieprzu. Zmniejsz ogień, przykryj i duś szpinak około 5 minut, aż stanie się miękki, mieszając od czasu do czasu.
4.W międzyczasie w małej misce wymieszaj ricottę, śmietanę, masło i gałkę muszkatołową, jeśli używasz. Mieszankę z ricotty wymieszaj ze szpinakiem i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez 5 minut.
5.Wrzuć makaron do wrzącej, osolonej wody i przykryj garnek. Zmniejsz ogień i gotuj makaron do uzyskania stanu al dente.
6.Przelej 1/2 szklanki wody z makaronu, a resztę odcedź. Połóż garnek z makaronem na małym ogniu, dodaj mieszankę szpinaku i wlej wodę po makaronie. Wszystko razem wymieszaj.
7.Zdejmij garnek z ognia i wmieszaj starty ser Parmigiano-Reggiano. Przełóż makaron na ciepły półmisek lub na pojedyncze talerze i podawaj do zjedzenia.
- 450g makaronu świderki
- ok. 400g młodego szpinaku, umytego i dobrze wysuszonego
- 4 małe szalotki, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka sera ricotta, najlepiej świeżego
- 3/4 szklanki śmietany
- 1 łyżka masła niesolonego
- 1/2 szklanki świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól