Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą

Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą

Prosty przepis na włoskie danie makaronowe z szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym. Pyszne, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zagotuj wodę w dużym garnku; dodaj około 1 łyżki stołowej soli.

2.Posiekaj liście szpinaku na paski o średnicy 0.5 cm. Powinieneś mieć około 8 szklanek posiekanego szpinaku.

3.Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj szalotki i smaż kilka minuta,, mieszając, aż zmiękną. Dodaj szpinak oraz szczyptę soli i pieprzu. Zmniejsz ogień, przykryj i duś szpinak około 5 minut, aż stanie się miękki, mieszając od czasu do czasu.

4.W międzyczasie w małej misce wymieszaj ricottę, śmietanę, masło i gałkę muszkatołową, jeśli używasz. Mieszankę z ricotty wymieszaj ze szpinakiem i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez 5 minut.

5.Wrzuć makaron do wrzącej, osolonej wody i przykryj garnek. Zmniejsz ogień i gotuj makaron do uzyskania stanu al dente.

6.Przelej 1/2 szklanki wody z makaronu, a resztę odcedź. Połóż garnek z makaronem na małym ogniu, dodaj mieszankę szpinaku i wlej wodę po makaronie. Wszystko razem wymieszaj.

7.Zdejmij garnek z ognia i wmieszaj starty ser Parmigiano-Reggiano. Przełóż makaron na ciepły półmisek lub na pojedyncze talerze i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 450g makaronu świderki
  • ok. 400g młodego szpinaku, umytego i dobrze wysuszonego
  • 4 małe szalotki, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka sera ricotta, najlepiej świeżego
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżka masła niesolonego
  • 1/2 szklanki świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Książki kucharskie powinny podlegać cenzurze." Stanisław Jerzy Lec

Powiązane przepisy dań głównych

Risotto z groszkiem i pietruszką
1godzina
3osoby
Risotto z groszkiem i pietruszką
Oryginalne risotto z groszkiem, pietruszką, estragonem i innymi ziołami, z dodatkiem sera Parmigiano-Reggiano i śmietanki.
Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem
1godzina
4osoby
Penne ze szparagami, oliwkami i parmezanem
Niezwykle prosty sposób na pożywne danie z makaronem, szparagami i oliwkami, posypane parmezanem z podsmażoną bułką tartą.
Penne z ricottą, rukolą i bazylią
45minut
2osoby
Penne z ricottą, rukolą i bazylią
Parmigiano-Reggiano, ricotta, zioła i skórka z cytryny tworzą bazę dla kremowego i aromatycznego sosu do makaronu. Smacznego!
Makaron Rotini z cukinią, pomidorem i czerwoną papryką
30minut
4osoby
Makaron Rotini z cukinią, pomidorem i czerwoną papryką
Pyszny makaron z sosem śmietanowym z warzywami i serem Parmigiano-Reggiano. Super pomysł na pożywny obiad lub lunch.