Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą

Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą

Prosty przepis na włoskie danie makaronowe z szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym. Pyszne, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zagotuj wodę w dużym garnku; dodaj około 1 łyżki stołowej soli.

2.Posiekaj liście szpinaku na paski o średnicy 0.5 cm. Powinieneś mieć około 8 szklanek posiekanego szpinaku.

3.Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj szalotki i smaż kilka minuta,, mieszając, aż zmiękną. Dodaj szpinak oraz szczyptę soli i pieprzu. Zmniejsz ogień, przykryj i duś szpinak około 5 minut, aż stanie się miękki, mieszając od czasu do czasu.

4.W międzyczasie w małej misce wymieszaj ricottę, śmietanę, masło i gałkę muszkatołową, jeśli używasz. Mieszankę z ricotty wymieszaj ze szpinakiem i dopraw solą oraz pieprzem. Gotuj przez 5 minut.

5.Wrzuć makaron do wrzącej, osolonej wody i przykryj garnek. Zmniejsz ogień i gotuj makaron do uzyskania stanu al dente.

6.Przelej 1/2 szklanki wody z makaronu, a resztę odcedź. Połóż garnek z makaronem na małym ogniu, dodaj mieszankę szpinaku i wlej wodę po makaronie. Wszystko razem wymieszaj.

7.Zdejmij garnek z ognia i wmieszaj starty ser Parmigiano-Reggiano. Przełóż makaron na ciepły półmisek lub na pojedyncze talerze i podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 450g makaronu świderki
  • ok. 400g młodego szpinaku, umytego i dobrze wysuszonego
  • 4 małe szalotki, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka sera ricotta, najlepiej świeżego
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżka masła niesolonego
  • 1/2 szklanki świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Po dobrym obiedzie nie ma się pretensji do nikogo, nawet do własnej rodziny." Oscar Wilde

Powiązane przepisy dań głównych

Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
1godzina
4osoby
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
Przepis na pyszny makaron z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem szpinaku i grzybów. Proste ale pożywne danie obiadowe na co dzień.
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
1godzina
4osoby
Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
Ciekawa potrawa z makaronu orzo z grzybkami cremini z karmelizowana cebulką, ziołami i serem Parmigiano-Reggiano.
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
1.5godziny
8osób
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
Przepis na pożywny quiche (kisz) z jajkiem, pieczarkami, szalotką, kawałkami łososia i koperkiem.
Tarta z kapustą, porem i boczkiem
1.5godziny
2osoby
Tarta z kapustą, porem i boczkiem
Przepis na pożywną tarte, świetną na chłodną pogodę. Smak porów, kapusty włoskiej i boczku bardzo dobrze do siebie pasują i dają niepowtarzalne doznania smakowe.