Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem i grzybami z sosem śmietanowym
Przepis na pyszne roladki z polędwiczki wieprzowej z nadzieniem szpinakowo-grzybowym z parmezanem, podawane z sosem śmietanowym. Doskonałe danie na różnego rodzaju przyjęcia i święta.
1.Podgrzej 2 łyżki oliwy na żaroodpornej patelni, na średnim ogniu, aż będzie gorąca. Wsyp grzybki, dopraw 1/2 łyżeczki soli i pieprzu i smaż, mieszając, aż się zrumienią i zmiękną.
2.Dodaj szpinak, dopraw solą i smaży ok. 3 minuty mieszając. Przełóż grzybki i szpinak do miski.
3.Odetnij z polędwiczki skórę i nadmiar tłuszczu. Zrób głębokie nacięcie wzdłuż polędwiczki przez całą jej długość, Rozłóż mięso jak książkę. Przykryj plastikową folią i za pomocą młotka do mięsa, ubij wieprzowinę tak, aby była gruba na około 0,8 cm. Natrzyj wieprzowinę1 łyżką oliwy, 1/2 łyżki tymianku, solą i pieprzem.
4.Odlej nadmiar płynu ze szpinaku i grzybków. Rozłóż na wieprzowinie, pozostawiając wolny pasek wzdłuż jednej z krawędzi. Posyp setem Parmigiano Reggiano.
5.Zaczynając od krawędzi z nadzieniem, zwiń faszerowaną polędwicę w stronę brzegu bez nadzienia. Zabezpiecz roladkę wykałaczkami lub sznurkiem kuchennym.
6.Podgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy na patelni na średnim ogniu. Przysmażyć wieprzowinę ze wszystkich stron, aż będzie dobrze zarumieniona (łącznie około 6 minut).
7.W międzyczasie ustaw ruszt na środku piekarnika i podgrzej piekarnik do 230°C. Przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez około 10 do 15 minut.
8.Po upieczeniu przełóż mięso na czystą deskę do krojenia, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut.
9.W międzyczasie włóż patelnię na średni ogień. Wsyp pokrojoną szalotkę, dopraw 1/4 łyżeczki soli i smaż, mieszając, aż szalotka zmięknie i się zrumieni. Wlej bulion z kurczaka, ocet sherry i pozostałe 1/2 łyżeczki tymianku. Gotuj, aż objętość zredukuje się o ponad połowę. Dodaj śmietankę, wymieszaj i doprawić solą i pieprzem do smaku.
10.Pokrój wieprzowinę w plastry o grubości 1,2 cm i podawaj z sosem.
- 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 100g grzybów shiitake, cienko pokrojone
- 170g młodego szpinaku
- 1 duża polędwica wieprzowa (ok. 600g)
- 1 łyżka posiekanych świeżych liści tymianku
- 1/4 szklanki świeżo startego sera Parmigiano Reggiano
- 2 duże szalotki, drobno pokrojone w kostkę (1/2 szklanki)
- 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 2-1/2 łyżki octu sherry
- 2 łyżki śmietany kremówki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz