Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem i grzybami z sosem śmietanowym

Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem i grzybami z sosem śmietanowym

Przepis na pyszne roladki z polędwiczki wieprzowej z nadzieniem szpinakowo-grzybowym z parmezanem, podawane z sosem śmietanowym. Doskonałe danie na różnego rodzaju przyjęcia i święta.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Podgrzej 2 łyżki oliwy na żaroodpornej patelni, na średnim ogniu, aż będzie gorąca. Wsyp grzybki, dopraw 1/2 łyżeczki soli i pieprzu i smaż, mieszając, aż się zrumienią i zmiękną.

2.Dodaj szpinak, dopraw solą i smaży ok. 3 minuty mieszając. Przełóż grzybki i szpinak do miski.

3.Odetnij z polędwiczki skórę i nadmiar tłuszczu. Zrób głębokie nacięcie wzdłuż polędwiczki przez całą jej długość, Rozłóż mięso jak książkę. Przykryj plastikową folią i za pomocą młotka do mięsa, ubij wieprzowinę tak, aby była gruba na około 0,8 cm. Natrzyj wieprzowinę1 łyżką oliwy, 1/2 łyżki tymianku, solą i pieprzem.

4.Odlej nadmiar płynu ze szpinaku i grzybków. Rozłóż na wieprzowinie, pozostawiając wolny pasek wzdłuż jednej z krawędzi. Posyp setem Parmigiano Reggiano.

5.Zaczynając od krawędzi z nadzieniem, zwiń faszerowaną polędwicę w stronę brzegu bez nadzienia. Zabezpiecz roladkę wykałaczkami lub sznurkiem kuchennym.

6.Podgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy na patelni na średnim ogniu. Przysmażyć wieprzowinę ze wszystkich stron, aż będzie dobrze zarumieniona (łącznie około 6 minut).

7.W międzyczasie ustaw ruszt na środku piekarnika i podgrzej piekarnik do 230°C. Przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez około 10 do 15 minut.

8.Po upieczeniu przełóż mięso na czystą deskę do krojenia, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut.

9.W międzyczasie włóż patelnię na średni ogień. Wsyp pokrojoną szalotkę, dopraw 1/4 łyżeczki soli i smaż, mieszając, aż szalotka zmięknie i się zrumieni. Wlej bulion z kurczaka, ocet sherry i pozostałe 1/2 łyżeczki tymianku. Gotuj, aż objętość zredukuje się o ponad połowę. Dodaj śmietankę, wymieszaj i doprawić solą i pieprzem do smaku.

10.Pokrój wieprzowinę w plastry o grubości 1,2 cm i podawaj z sosem.


Składniki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 100g grzybów shiitake, cienko pokrojone
  • 170g młodego szpinaku
  • 1 duża polędwica wieprzowa (ok. 600g)
  • 1 łyżka posiekanych świeżych liści tymianku
  • 1/4 szklanki świeżo startego sera Parmigiano Reggiano
  • 2 duże szalotki, drobno pokrojone w kostkę (1/2 szklanki)
  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2-1/2 łyżki octu sherry
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy." James Joyce

Powiązane przepisy dań głównych

Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
1godzina
4osoby
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
Przepis na pyszny makaron z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem szpinaku i grzybów. Proste ale pożywne danie obiadowe na co dzień.
Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą
1godzina
2osoby
Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą
Prosty przepis na włoskie danie makaronowe z szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym. Pyszne, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Lasagne szpinakowe
1.5godziny
4osoby
Lasagne szpinakowe
Pyszna i delikatna lasagne w wersji ze szpinakiem, sosem beszamelowym i posypana serem mozzarella.
Makaron z pesto szpinakowym
30minut
2osoby
Makaron z pesto szpinakowym
Szybki przepis na znakomity włoski makaron z pesto szpinakowym, posypany startym serem parmezan lub grana padano oraz orzechami.