Makaron zapiekany z sosem marchewkowym i serem
Pyszna zapiekanka makaronowa z kremowym sosem marchewkowym i serem cheddar.
1.Do średniego rondla włóż marchewki, skórkę z pomarańczy i wlej sok oraz 1/4 szklanki wody. Dopraw solą i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj na średnim ogniu około 30 minut, aż marchewka będzie bardzo miękka. Wyjmuj i wyrzuć skórkę pomarańczową. Przełóż marchewki i cały płyn do miksera i zmiksuj na bardzo gładką masę.
2.W międzyczasie w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą ugotuj makaron al dente. Odcedź makaron, zachowując 1 szklankę wody z gotowania.
3.Włóż makaron z powrotem do garnka. Wlej odłożoną wodę i dodaj puree z marchwi. Gotuj na umiarkowanym ogniu około 5 minut, często mieszając, aż makaron pokryje się gęstym sosem.
4.Dodaj i wymieszaj trzy czwarte sera i gotuj dalej przez 2 do 3 minut. Wymieszaj z estragonem i dopraw solą oraz białym pieprzem.
5.Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przełóż makaron do średniego naczynia do zapiekania i posyp pozostałym serem. Piecz około 20 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
6.Odstaw na 5 minut przed podaniem.
- 350g marchewki, obranej i pokrojonej w cienkie plasterki
- skórka i sok z 1 pomarańczy, skórka obrana w paski obieraczką do warzyw
- 250g makaronu penne rigate
- 100g ostrego sera cheddar, starty na grubych oczkach tarki
- 1 łyżka posiekanego estragonu
- świeżo zmielony biały pieprz
- sól