Makaron zapiekany z śmietanką i serem Parmigiano Reggiano

Makaron zapiekany z śmietanką i serem Parmigiano Reggiano

Zapiekany makaron z sosem śmietanowo serowym. Proste i aromatyczne danie w stylu włoskim.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Odłóż 2 łyżki sera. Pozostały ser wymieszaj w misce z śmietanką, dodaj 1/4 łyżeczki soli i przypraw biały pieprz do smaku.

2.Rozgrzej piekarnik do 260°C. W dużym garnku zagotuj 3 litry wody.

3.Po zagotowaniu wody, posól ją i wsyp makaron. Gotuj 1 - 2 minuty krócej niż wskazówka na opakowaniu (powinien być odrobinę bardziej miękki niż al dente). Odcedź makaron i wsyp go do miski z masą śmietankową i serem.

4.Nałóż makaron do naczynia żaroodpornego. Posyp pozostałym serem i połóż kawałki masła na wierzch. Piecz ok. 10 minut, aż brzegi i wierzch zacznie się rumienić.

5.Przed podaniem odstaw na około 3 - 5 minut. Jeżeli lubisz możesz na wierzchu delikatnie posypać świeżo posiekaną bazylią.


Składniki
  • 230g makaronu ziti lub penne
  • 1.25 szklanki śmietanki kremówki
  • 90g świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert

Powiązane przepisy dań głównych

Carbonara z szparagami i bekonem
45minut
3osoby
Carbonara z szparagami i bekonem
Wyśmienite makaron carbonara z boczkiem, podawany z szparagami. Pyszne i proste włoskie danie. Smacznego.