Makaron zapiekany z śmietanką i serem Parmigiano Reggiano
Zapiekany makaron z sosem śmietanowo serowym. Proste i aromatyczne danie w stylu włoskim.
1.Odłóż 2 łyżki sera. Pozostały ser wymieszaj w misce z śmietanką, dodaj 1/4 łyżeczki soli i przypraw biały pieprz do smaku.
2.Rozgrzej piekarnik do 260°C. W dużym garnku zagotuj 3 litry wody.
3.Po zagotowaniu wody, posól ją i wsyp makaron. Gotuj 1 - 2 minuty krócej niż wskazówka na opakowaniu (powinien być odrobinę bardziej miękki niż al dente). Odcedź makaron i wsyp go do miski z masą śmietankową i serem.
4.Nałóż makaron do naczynia żaroodpornego. Posyp pozostałym serem i połóż kawałki masła na wierzch. Piecz ok. 10 minut, aż brzegi i wierzch zacznie się rumienić.
5.Przed podaniem odstaw na około 3 - 5 minut. Jeżeli lubisz możesz na wierzchu delikatnie posypać świeżo posiekaną bazylią.
- 230g makaronu ziti lub penne
- 1.25 szklanki śmietanki kremówki
- 90g świeżo startego sera Parmigiano-Reggiano
- 2 łyżki masła
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz