Makaron z serem
Prosty przepis na makaron z sosem serowym na bazie śmietany i mleka. Pyszne i szybkie danie na co dzień.
1.Zagotuj wodę w dużym garnku. Po ugotowaniu dodaj makaron i 1 łyżkę soli. Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż makaron będzie miękki. W międzyczasie wymieszaj w małej misce śmietanę i mleko. Dodaj mąkę, wymieszaj n gładką masę.
2.Odcedź makaron. Ugotowany makaron pozostaw w garnku i wlej mieszankę śmietany. Ustaw garnek na średnim ogniu i mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, a sos zgęstnieje i pokryje makaron.
3.Wrzucić 1/3 szklanki parmezanu, pozostałe 3/4 łyżeczki soli, pieprz i szczypiorek. Wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Skosztuj i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw.
4.Wyłóż na talerze, posyp parmezanem oraz szczypiorkiem i podawaj.
- 300g makaronu świderki lub innego
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąka uniwersalna
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki startego parmezanu + więcej do posypania
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku + więcej do dekoracji
- 1 i 3/4 łyżka soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprz