Makaron ryżowy z krewetkami i kolendrą

Makaron ryżowy z krewetkami i kolendrą

Makaron ryżowy w stylu azjatyckim z krewetkami, sosem sojowym i rybnym, papryką i świeżą kolendrą. Pyszne, kolorowe, oryginalne danie, którym zaskoczysz swoich najbliższych. Polecamy!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zagotuj osoloną wodę w średnim garnku. Dodaj makaron, zmniejsz ogień, aby delikatnie i gotuj 5 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż makaron zmięknie. Przełóż do durszlaka i polej zimną wodą, aby lekko ostygnął. Dobrze odcedź.

2.W małej misce wymieszaj sok z limonki, cukier, sos sojowy i sos rybny; odłóż na bok.

3.Do średniej misce wrzuć krewetki, dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki pieprzu i 1/4 łyżeczki soli, wymieszaj.

4.Podgrzej pozostałe 2 łyżki olej na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu. Dodaj paprykę, papryczkę jalapeño i szalotkę, posyp 1/4 łyżeczki soli i smaż przez 1 minutę, mieszając.

5.Dodaj krewetki i smaż około 2 minut, mieszając.

6.Wlej mieszankę soku z limonki i duś ok 2 minuty, mieszając, aż krewetki będą gotowe.

7.Dodaj makaron i połowę posiekanej kolendry i duś na patelni przez 1 - 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

8.Podawaj makaron posypany pozostałą kolendrą, z ćwiartkami limonki z boku do wyciskania.


Składniki
  • 170g makaronu ryżowego (pad thai)
  • 2 średnie limonki (1 wyciśnięta z soku i 1 pokrojona w łódki)
  • 1 i 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 340g obranych i wyciętych dużych krewetek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 średniej czerwonej papryki, wydrążonej, bez pestek i drobno pokrojonej w kostkę
  • 1 średnia papryka jalapeño, posiekana i drobno pokrojoną w kostkę
  • 1 dużą szalotkę, drobno pokrojoną w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert

Podobne przepisy dań głównych

Pieczone żeberka w glazurze BBQ
2.5godziny
4osoby
Pieczone żeberka w glazurze BBQ
Przepis na delikatne żeberka w glazurze BBQ. Świetnie sprawdzą się jako danie na grillu lub w piekarniku.
Kurczak curry z groszkiem i mango
45minut
4osoby
Kurczak curry z groszkiem i mango
Kurczak curry to aromatyczne danie, które łączy w sobie intensywne smaki i egzotyczną nutę. Połączenie mleczka kokosowego, pasty curry i świeżych składników jak mango i groszek tworzy wyjątkową kompozycję smakową. Smacznego!
Kurczak Teriyaki
45minut
4osoby
Kurczak Teriyaki
Kurczak Teriyaki to danie pochodzące z japońskiej kuchni, które zdobyło popularność na całym świecie. Charakteryzuje się soczystym mięsem kurczaka w pysznym, słodko-słonym sosie Teriyaki. Przygotowanie tego dania w domu jest łatwe i pozwala dostosować smaki do własnych preferencji.
Gulasz z ciecierzycy i szpinaku
30minut
4osoby
Gulasz z ciecierzycy i szpinaku
Przepis na proste, pożywne i zdrowe danie z ciecierzycy, pomidorów i szpinaku.