Makaron ryżowy z krewetkami i kolendrą

Makaron ryżowy z krewetkami i kolendrą

Makaron ryżowy w stylu azjatyckim z krewetkami, sosem sojowym i rybnym, papryką i świeżą kolendrą. Pyszne, kolorowe, oryginalne danie, którym zaskoczysz swoich najbliższych. Polecamy!

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zagotuj osoloną wodę w średnim garnku. Dodaj makaron, zmniejsz ogień, aby delikatnie i gotuj 5 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż makaron zmięknie. Przełóż do durszlaka i polej zimną wodą, aby lekko ostygnął. Dobrze odcedź.

2.W małej misce wymieszaj sok z limonki, cukier, sos sojowy i sos rybny; odłóż na bok.

3.Do średniej misce wrzuć krewetki, dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki pieprzu i 1/4 łyżeczki soli, wymieszaj.

4.Podgrzej pozostałe 2 łyżki olej na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu. Dodaj paprykę, papryczkę jalapeño i szalotkę, posyp 1/4 łyżeczki soli i smaż przez 1 minutę, mieszając.

5.Dodaj krewetki i smaż około 2 minut, mieszając.

6.Wlej mieszankę soku z limonki i duś ok 2 minuty, mieszając, aż krewetki będą gotowe.

7.Dodaj makaron i połowę posiekanej kolendry i duś na patelni przez 1 - 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

8.Podawaj makaron posypany pozostałą kolendrą, z ćwiartkami limonki z boku do wyciskania.


Składniki
  • 170g makaronu ryżowego (pad thai)
  • 2 średnie limonki (1 wyciśnięta z soku i 1 pokrojona w łódki)
  • 1 i 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 340g obranych i wyciętych dużych krewetek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 średniej czerwonej papryki, wydrążonej, bez pestek i drobno pokrojonej w kostkę
  • 1 średnia papryka jalapeño, posiekana i drobno pokrojoną w kostkę
  • 1 dużą szalotkę, drobno pokrojoną w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert

Powiązane przepisy dań głównych

Potrawka z kaczka na ostro z ryżem i ananasem
30minut
2osoby
Potrawka z kaczka na ostro z ryżem i ananasem
Przepis na danie przyrządzone z kaczki, ryżu, ananasa, papryki, przypraw i azjatyckich sosów. Pyszna i aromatyczna potrawka w tylu azjatyckim. Warto spróbować, smacznego!
Smażony kurczaka z sosem sojowym i majonezowym
1godzina
4osoby
Smażony kurczaka z sosem sojowym i majonezowym
Pyszny kurczak przyrządzony w stylu azjatyckim, podawany na kapuście z dodatkiem sosu sojowego i majonezowego. Smacznego!
Makaron ryżowy z kapustą na ostro
45minut
4osoby
Makaron ryżowy z kapustą na ostro
Przepis na danie z kuchni azjatyckiej. Makaron ryżowy na ostro, smażony z kapustą i doprawiany sosem sojowym i Sriracha, z dodatkiem orzeszków i limonki. Warto spróbować,
Smażony ryż Yangchow
30minut
2osoby
Smażony ryż Yangchow
Smaczny ryż przygotowany w stylu chińskim z dodatkiem krewetek, groszkiem i szynką. Pyszne i proste azjatyckie danie.