Makaron ryżowy z krewetkami i kolendrą
Makaron ryżowy w stylu azjatyckim z krewetkami, sosem sojowym i rybnym, papryką i świeżą kolendrą. Pyszne, kolorowe, oryginalne danie, którym zaskoczysz swoich najbliższych. Polecamy!
1.Zagotuj osoloną wodę w średnim garnku. Dodaj makaron, zmniejsz ogień, aby delikatnie i gotuj 5 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, aż makaron zmięknie. Przełóż do durszlaka i polej zimną wodą, aby lekko ostygnął. Dobrze odcedź.
2.W małej misce wymieszaj sok z limonki, cukier, sos sojowy i sos rybny; odłóż na bok.
3.Do średniej misce wrzuć krewetki, dodaj 1 łyżkę oleju rzepakowego, 1/2 łyżeczki pieprzu i 1/4 łyżeczki soli, wymieszaj.
4.Podgrzej pozostałe 2 łyżki olej na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu. Dodaj paprykę, papryczkę jalapeño i szalotkę, posyp 1/4 łyżeczki soli i smaż przez 1 minutę, mieszając.
5.Dodaj krewetki i smaż około 2 minut, mieszając.
6.Wlej mieszankę soku z limonki i duś ok 2 minuty, mieszając, aż krewetki będą gotowe.
7.Dodaj makaron i połowę posiekanej kolendry i duś na patelni przez 1 - 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
8.Podawaj makaron posypany pozostałą kolendrą, z ćwiartkami limonki z boku do wyciskania.
- 170g makaronu ryżowego (pad thai)
- 2 średnie limonki (1 wyciśnięta z soku i 1 pokrojona w łódki)
- 1 i 1/2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- 340g obranych i wyciętych dużych krewetek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 średniej czerwonej papryki, wydrążonej, bez pestek i drobno pokrojonej w kostkę
- 1 średnia papryka jalapeño, posiekana i drobno pokrojoną w kostkę
- 1 dużą szalotkę, drobno pokrojoną w kostkę
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól