Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą

Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą

Ciekawa potrawa z makaronu orzo z grzybkami cremini z karmelizowana cebulką, ziołami i serem Parmigiano-Reggiano.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na dużej, wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki stołowe. oliwy na dużym ogniu. Gdy olej zacznie się mienić, dodaj połowę pieczarek i smaż około 3 minut, aż lekko się zrumienią. Powtórz z pozostałymi grzybami. Przełożyć do miski i odstaw.

2.Dodaj pozostałą 1/4 szklanki oliwy na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż pod przykryciem około 10 minut do jasnobrązowego koloru, od czasu do czasu mieszając. Dodaj 1/2 szklanki wody na patelnię i gotuj bez przykrycia około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cała woda wyparuje, a cebula będzie bardziej zrumieniona.

3.Ostrożnie wlej wino i wymieszaj, zdrapując zrumienione kawałki cebuli z dna patelni. Gotuj około 2 minut, aż wino odparuje.

4.Dodaj czosnek, tymianek, makaron orzo, 8 szklanek wody i 1 łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień na średnio-wysoki i gotuj bez przykrycia 10 do 12 minut, często mieszając, aż makaron wchłonie większość wody.

5.Odcedź płyn z grzybów. Włóż grzyby na patelnię i gotuj bez przykrycia około 4 minuty, aż cała woda się wchłonie, a makaron podwoi swoją objętość.

6.Usuń z ognia i wyrzuć gałązki tymianku. Dodaj starty ser Parmigiano-Reggiano i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

7.Rozdziel potrawę na osobne talerze lub miseczki, posyp dodatkowym parmezanem i udekoruj natką pietruszki. Podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 400g grzybów cremini (baby bella), pokrojonych na pół lub w ćwiartki
  • 2 średnie białe cebule, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 średnie ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 450g makaronu orzo
  • 1/2 szklanki drobno startego sera Parmigiano-Reggiano (więcej do podania)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeża natka pietruszki, posiekana, do przybrania
"Tylko to, co gotujesz z miłością, jest naprawdę smaczne." Alison Singh Gee

Powiązane przepisy dań głównych

Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
1godzina
4osoby
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
Przepis na pyszny makaron z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem szpinaku i grzybów. Proste ale pożywne danie obiadowe na co dzień.
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
1.5godziny
8osób
Quiche z łososiem, pieczarkami i koperkiem
Przepis na pożywny quiche (kisz) z jajkiem, pieczarkami, szalotką, kawałkami łososia i koperkiem.
Filety z łososia z ziołowymi porami
1godzina
4osoby
Filety z łososia z ziołowymi porami
Prosty przepis na filet z łososia w porach z ziołami.
Tarta z kapustą, porem i boczkiem
1.5godziny
2osoby
Tarta z kapustą, porem i boczkiem
Przepis na pożywną tarte, świetną na chłodną pogodę. Smak porów, kapusty włoskiej i boczku bardzo dobrze do siebie pasują i dają niepowtarzalne doznania smakowe.