Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą
Ciekawa potrawa z makaronu orzo z grzybkami cremini z karmelizowana cebulką, ziołami i serem Parmigiano-Reggiano.
1.Na dużej, wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki stołowe. oliwy na dużym ogniu. Gdy olej zacznie się mienić, dodaj połowę pieczarek i smaż około 3 minut, aż lekko się zrumienią. Powtórz z pozostałymi grzybami. Przełożyć do miski i odstaw.
2.Dodaj pozostałą 1/4 szklanki oliwy na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż pod przykryciem około 10 minut do jasnobrązowego koloru, od czasu do czasu mieszając. Dodaj 1/2 szklanki wody na patelnię i gotuj bez przykrycia około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cała woda wyparuje, a cebula będzie bardziej zrumieniona.
3.Ostrożnie wlej wino i wymieszaj, zdrapując zrumienione kawałki cebuli z dna patelni. Gotuj około 2 minut, aż wino odparuje.
4.Dodaj czosnek, tymianek, makaron orzo, 8 szklanek wody i 1 łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień na średnio-wysoki i gotuj bez przykrycia 10 do 12 minut, często mieszając, aż makaron wchłonie większość wody.
5.Odcedź płyn z grzybów. Włóż grzyby na patelnię i gotuj bez przykrycia około 4 minuty, aż cała woda się wchłonie, a makaron podwoi swoją objętość.
6.Usuń z ognia i wyrzuć gałązki tymianku. Dodaj starty ser Parmigiano-Reggiano i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
7.Rozdziel potrawę na osobne talerze lub miseczki, posyp dodatkowym parmezanem i udekoruj natką pietruszki. Podawaj do zjedzenia.
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 400g grzybów cremini (baby bella), pokrojonych na pół lub w ćwiartki
- 2 średnie białe cebule, pokrojone w cienkie plasterki
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 średnie ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 450g makaronu orzo
- 1/2 szklanki drobno startego sera Parmigiano-Reggiano (więcej do podania)
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- świeża natka pietruszki, posiekana, do przybrania