Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą

Makaron orzo z grzybami i karmelizowaną cebulą

Ciekawa potrawa z makaronu orzo z grzybkami cremini z karmelizowana cebulką, ziołami i serem Parmigiano-Reggiano.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na dużej, wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki stołowe. oliwy na dużym ogniu. Gdy olej zacznie się mienić, dodaj połowę pieczarek i smaż około 3 minut, aż lekko się zrumienią. Powtórz z pozostałymi grzybami. Przełożyć do miski i odstaw.

2.Dodaj pozostałą 1/4 szklanki oliwy na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż pod przykryciem około 10 minut do jasnobrązowego koloru, od czasu do czasu mieszając. Dodaj 1/2 szklanki wody na patelnię i gotuj bez przykrycia około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cała woda wyparuje, a cebula będzie bardziej zrumieniona.

3.Ostrożnie wlej wino i wymieszaj, zdrapując zrumienione kawałki cebuli z dna patelni. Gotuj około 2 minut, aż wino odparuje.

4.Dodaj czosnek, tymianek, makaron orzo, 8 szklanek wody i 1 łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień na średnio-wysoki i gotuj bez przykrycia 10 do 12 minut, często mieszając, aż makaron wchłonie większość wody.

5.Odcedź płyn z grzybów. Włóż grzyby na patelnię i gotuj bez przykrycia około 4 minuty, aż cała woda się wchłonie, a makaron podwoi swoją objętość.

6.Usuń z ognia i wyrzuć gałązki tymianku. Dodaj starty ser Parmigiano-Reggiano i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

7.Rozdziel potrawę na osobne talerze lub miseczki, posyp dodatkowym parmezanem i udekoruj natką pietruszki. Podawaj do zjedzenia.


Składniki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 400g grzybów cremini (baby bella), pokrojonych na pół lub w ćwiartki
  • 2 średnie białe cebule, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 średnie ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 450g makaronu orzo
  • 1/2 szklanki drobno startego sera Parmigiano-Reggiano (więcej do podania)
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeża natka pietruszki, posiekana, do przybrania
"Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra." Epikur

Podobne przepisy dań głównych

Karp po żydowsku
2.5godziny
8osób
Karp po żydowsku
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Gulasz wołowy
2.5godziny
4osoby
Gulasz wołowy
Prosty przepis na smaczny i pożywny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Smacznego!