Makaron fettuccine z sosem śmietanowym, karczochami i orzechami laskowymi
Ciekawy przepis na makaron z kawałkami usmażonego i ugotowanego karczocha w sosie śmietanowym z prażonymi orzechami laskowymi.
1.Zagotuj na dużym ogniu duży garnek osolonej wody.
2.Rozgrzej masło i oliwę z oliwek na patelni na umiarkowanie małym ogniu. Dodaj cebulę i smaż około 10 min, aż zmięknie.
3.W międzyczasie pokrój każdą połowę karczocha na kawałki (około 8 na połowę) i włóż do wody z cytryną. Gdy cebula będzie miękka, odsącz karczochy i połóż je na patelnię. Dopraw solą i pieprzem; wymieszaj. Przykryj i zmniejsz ogień. Smaż 20 do 30 min, aż karczochy będą miękkie. Sprawdzaj od czasu do czasu, aby upewnić się, że nie są spalone ani się nie przyklejają; odpowiednio dostosuj ogień i dodaj łyżkę lub dwie wody, jeśli to konieczne, aby zapobiec przypaleniu.
4.Wlej bulion, śmietanę, dodaj orzechy laskowe i 2 łyżki pietruszki na patelnię i gotuj od 8 do 10 minut na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Skosztuj i dopraw.
5.Gdy sos będzie się redukował, ugotuj makaron we wrzącej wodzie do al dente. Odlej 1 szklankę wody makaronowej, odcedzić makaron i pozostaw w garnku.
6.Wlej sos do makaronu i dobrze wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt rzadki, ustaw garnek na średnim ogniu i gotuj, aż makaron wchłonie większość sosu. Jeśli danie wydaje się zbyt suche, zwilż go niewielką ilością odlanej wody.
7.Przełóż do miseczek i podawaj do zjedzenia, przybierając każdą porcję odrobiną pietruszki.
- 450g makaronu fettuccine
- 1 mała żółta cebula, posiekana
- 4 duże części karczocha, połówki, w wodzie z cytryną
- 1 szklanka domowej roboty bulionu z kurczaka
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 1/2 szklanki grubo posiekanych, prażonych orzechów laskowych
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki masła
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól