Makaron fettuccine z sosem śmietanowym, karczochami i orzechami laskowymi

Makaron fettuccine z sosem śmietanowym, karczochami i orzechami laskowymi

Ciekawy przepis na makaron z kawałkami usmażonego i ugotowanego karczocha w sosie śmietanowym z prażonymi orzechami laskowymi.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Zagotuj na dużym ogniu duży garnek osolonej wody.

2.Rozgrzej masło i oliwę z oliwek na patelni na umiarkowanie małym ogniu. Dodaj cebulę i smaż około 10 min, aż zmięknie.

3.W międzyczasie pokrój każdą połowę karczocha na kawałki (około 8 na połowę) i włóż do wody z cytryną. Gdy cebula będzie miękka, odsącz karczochy i połóż je na patelnię. Dopraw solą i pieprzem; wymieszaj. Przykryj i zmniejsz ogień. Smaż 20 do 30 min, aż karczochy będą miękkie. Sprawdzaj od czasu do czasu, aby upewnić się, że nie są spalone ani się nie przyklejają; odpowiednio dostosuj ogień i dodaj łyżkę lub dwie wody, jeśli to konieczne, aby zapobiec przypaleniu.

4.Wlej bulion, śmietanę, dodaj orzechy laskowe i 2 łyżki pietruszki na patelnię i gotuj od 8 do 10 minut na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Skosztuj i dopraw.

5.Gdy sos będzie się redukował, ugotuj makaron we wrzącej wodzie do al dente. Odlej 1 szklankę wody makaronowej, odcedzić makaron i pozostaw w garnku.

6.Wlej sos do makaronu i dobrze wymieszaj. Jeśli sos jest zbyt rzadki, ustaw garnek na średnim ogniu i gotuj, aż makaron wchłonie większość sosu. Jeśli danie wydaje się zbyt suche, zwilż go niewielką ilością odlanej wody.

7.Przełóż do miseczek i podawaj do zjedzenia, przybierając każdą porcję odrobiną pietruszki.


Składniki
  • 450g makaronu fettuccine
  • 1 mała żółta cebula, posiekana
  • 4 duże części karczocha, połówki, w wodzie z cytryną
  • 1 szklanka domowej roboty bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki grubo posiekanych, prażonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki masła
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
"Człowiek jest tym, co zje." Ludwig Feuerbach

Podobne przepisy dań głównych

Karp po żydowsku
2.5godziny
8osób
Karp po żydowsku
Przepis na karpia po żydowsku, znanego również jako "gefilte fish". To klasyczne danie kuchni żydowskiej przygotowywane jest z mielonego karpia, cebuli, marchwi i przypraw, formowane w klopsiki, gotowane w bulionie, a następnie podawane na zimno.
Scallopini z kurczaka
1.5godziny
4osoby
Scallopini z kurczaka
Przepis na danie z kurczaka w maślano-czosnkowym sosie z dodatkiem cytryny i kaparami.
Wegetariańskie klopsiki
1.5godziny
8osób
Wegetariańskie klopsiki
Oryginalny przepis na pyszne klopsiki wegetariańskie, przyrządzane z kalafiora, czarnej fasoli, komosy ryżowej i grzybków shiitake. Świetna bezmięsna alternatywa.
Polędwica wołowa w maślanym sosie z pieczarkami
45minut
2osoby
Polędwica wołowa w maślanym sosie z pieczarkami
Delikatne medaliony z polędwicy wołowej, podsmażone a następnie podduszone w sosie śmietanowo-musztardowym z pieczarkami.