Lasagne szpinakowe

Lasagne szpinakowe

Pyszna i delikatna lasagne w wersji ze szpinakiem, sosem beszamelowym i posypana serem mozzarella.

Sposób przygotowania potrawy:

1.W pierwszej kolejności przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dosypujemy mąki i podsmażamy do uzyskania lekko złocistego koloru i gładkiej konsystencji. Stopniowo dolewamy mleka, mieszając, gotujemy na małym ogniu. Dodajemy szczyptę soli oraz odrobinę białego pieprzu i gałki muszkatołowej. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

2.Siekamy cebulę na drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Zmiażdżony praską czosnek dosypujemy, a następnie dodajemy dokładnie umyty szpinak. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż liście szpinaku staną się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również do smaku dodać odrobinę Maggi.

3.Płaty makaronowe gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty.

4.Smarujemy naczynie żaroodporne masłem i układamy na dnie płaty makaronu. Następnie kładziemy farsz szpinakowy, delikatnie polewamy częścią sosu beszamelowego i posypujemy startym serem parmezan. W ten sposób układamy jeszcze 2 lub 3 warstwy. Na wierzch ostatniej warstwy kładziemy makaron, polewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy serem mozzarella.

5.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza i pieczemy naszą lasagne przez ok 35 minut. Ostrożnie wyjmujemy gorące naczynie z daniem. Posypujemy wierzch bazylią (najlepiej świeżą), kroimy na kawałki i podajemy do zjedzenia.


Składniki
  • 12 makaronowych płatów do lasagne
  • 900g szpinaku - liście
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 150 gramów parmezanu
  • 50 gramów mozzarelli
  • 5 łyżek masła
  • 3 łyżki mąki
  • szklanka mleka
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
"Gdy nic się nie układa, nie ma lepszego lekarstwa na smutek niż gotowanie." Franz-Olivier Giesbert

Podobne przepisy dań głównych

Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem i grzybami z sosem śmietanowym
1godzina
4osoby
Polędwiczki wieprzowe nadziewane szpinakiem i grzybami z sosem śmietanowym
Przepis na pyszne roladki z polędwiczki wieprzowej z nadzieniem szpinakowo-grzybowym z parmezanem, podawane z sosem śmietanowym. Doskonałe danie na różnego rodzaju przyjęcia i święta.
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
1godzina
4osoby
Kremowy makaron szpinakowo-grzybowy
Przepis na pyszny makaron z sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem szpinaku i grzybów. Proste ale pożywne danie obiadowe na co dzień.
Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą
1godzina
2osoby
Makaron ze świeżym szpinakiem i ricottą
Prosty przepis na włoskie danie makaronowe z szpinakiem i sosem serowo-śmietanowym. Pyszne, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.
Makaron z pesto szpinakowym
30minut
2osoby
Makaron z pesto szpinakowym
Szybki przepis na znakomity włoski makaron z pesto szpinakowym, posypany startym serem parmezan lub grana padano oraz orzechami.