Lasagne szpinakowe
Pyszna i delikatna lasagne w wersji ze szpinakiem, sosem beszamelowym i posypana serem mozzarella.
1.W pierwszej kolejności przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dosypujemy mąki i podsmażamy do uzyskania lekko złocistego koloru i gładkiej konsystencji. Stopniowo dolewamy mleka, mieszając, gotujemy na małym ogniu. Dodajemy szczyptę soli oraz odrobinę białego pieprzu i gałki muszkatołowej. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
2.Siekamy cebulę na drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Zmiażdżony praską czosnek dosypujemy, a następnie dodajemy dokładnie umyty szpinak. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż liście szpinaku staną się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również do smaku dodać odrobinę Maggi.
3.Płaty makaronowe gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty.
4.Smarujemy naczynie żaroodporne masłem i układamy na dnie płaty makaronu. Następnie kładziemy farsz szpinakowy, delikatnie polewamy częścią sosu beszamelowego i posypujemy startym serem parmezan. W ten sposób układamy jeszcze 2 lub 3 warstwy. Na wierzch ostatniej warstwy kładziemy makaron, polewamy resztą sosu beszamelowego i posypujemy serem mozzarella.
5.Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza i pieczemy naszą lasagne przez ok 35 minut. Ostrożnie wyjmujemy gorące naczynie z daniem. Posypujemy wierzch bazylią (najlepiej świeżą), kroimy na kawałki i podajemy do zjedzenia.
- 12 makaronowych płatów do lasagne
- 900g szpinaku - liście
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 150 gramów parmezanu
- 50 gramów mozzarelli
- 5 łyżek masła
- 3 łyżki mąki
- szklanka mleka
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz