Lasagne

Lasagne

Jeżeli lubisz kuchnię włoską to lasagne powinna być obowiązkowym daniem w Twoim jadłospisie. Przepis przedstawia sposób przygotowania pysznej, sycącej i pachnącej włoskimi przyprawami lasagne.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Na patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę (można do tego użyć 1 łyżki oliwy z oliwek).

2.Gdy cebula lekko się zarumieni dodać mięso i czosnek.

3.Do podsmażonego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać i chwilę smażyć.

4.Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.

5.Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem. Gotować tak długo, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać gałkę muszkatołową .

6.W osolonej wodzie ugotować al-dente płaty makaronu do lasagne.

7.Naczynie żaroodporne natrzeć masłem. Na dno wylać 1/3 sosu beszamelowego.

8.Na sos układać płaty makaronu.

9.Na makaronie ułożyć 1/3 farszu, na farszu cienką warstwę sera mozarella. Na ser kładziemy kolejną warstwę makaronu, znów farsz, ser i makaron. Powinny powstać 3 warstwy z mięsem. Na ostatnią warstwę makaronu wylewamy pozostały sos beszamelowy i posypujemy serem mozarella i bazylią.

10.Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok. godziny czasu.

11.Gotową lasagne podajemy pokrojoną w kostki.


Składniki
  • makaron do lasagne
  • 1/2 kg mięsa wołowego lub wieprzowego mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • szklanka mleka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • około 500g sera mozarella tartego
"Wszyscy hobbici umieją oczywiście gotować, bo tę sztukę wpajają im rodzice jeszcze przed abecadłem - do abecadła zresztą nie każdy dochodzi..." J.R.R. Tolkien

Podobne przepisy dań głównych

Spaghetti bolognese
1godzina
4osoby
Spaghetti bolognese
Przepis na klasyczną potrawą, w której spotykają się włoskie tradycje i aromatyczne przyprawy, tworząc niezwykle smaczne danie. Spaghetti bolognese, czyli połączenie soczystego mięsa mielonego, bogatego sosu pomidorowego i aromatycznych ziół.
Serowe tortellini z kurczakiem
1godzina
4osoby
Serowe tortellini z kurczakiem
Pyszne serowe tortellini z kurczakiem to połączenie delikatnego mięsa kurczaka z kremowym serem ricotta i aromatyczną mozzarellą, owinięte w cienkie placki ciasta.
Pesto alla Trapanese
30minut
2osoby
Pesto alla Trapanese
Pyszne pesto alla Trapanese, będące specjalnością kuchni włoskiej, której bazą są pomidory i migdały. To danie świetnie sprawdza się jako szybki i smaczny obiad. Smacznego!
Kalabryjska carbonara
30minut
3osoby
Kalabryjska carbonara
Prosty przepis na pikantną wersję włoskiej carbonary. Polecamy spróbować. Smacznego!