Lasagne
Jeżeli lubisz kuchnię włoską to lasagne powinna być obowiązkowym daniem w Twoim jadłospisie. Przepis przedstawia sposób przygotowania pysznej, sycącej i pachnącej włoskimi przyprawami lasagne.
1.Na patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę (można do tego użyć 1 łyżki oliwy z oliwek).
2.Gdy cebula lekko się zarumieni dodać mięso i czosnek.
3.Do podsmażonego mięsa dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać i chwilę smażyć.
4.Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
5.Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem. Gotować tak długo, aż sos zacznie gęstnieć. Dodać gałkę muszkatołową .
6.W osolonej wodzie ugotować al-dente płaty makaronu do lasagne.
7.Naczynie żaroodporne natrzeć masłem. Na dno wylać 1/3 sosu beszamelowego.
8.Na sos układać płaty makaronu.
9.Na makaronie ułożyć 1/3 farszu, na farszu cienką warstwę sera mozarella. Na ser kładziemy kolejną warstwę makaronu, znów farsz, ser i makaron. Powinny powstać 3 warstwy z mięsem. Na ostatnią warstwę makaronu wylewamy pozostały sos beszamelowy i posypujemy serem mozarella i bazylią.
10.Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok. godziny czasu.
11.Gotową lasagne podajemy pokrojoną w kostki.
- makaron do lasagne
- 1/2 kg mięsa wołowego lub wieprzowego mielonego
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 duże ząbki czosnku
- bazylia
- oregano
- pieprz
- sól
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- szklanka mleka
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- około 500g sera mozarella tartego