Kurczak z warzywami w sosie pomidorowo-rybnym

Kurczak z warzywami w sosie pomidorowo-rybnym

Pyszna potrawka z kurczaka, duszonego z warzywami w sosie pomidorowo-rybnym z przyprawami. Świetny pomysł na codzienny lub świąteczny obiad.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wymieszaj czosnek, imbir, sól i czarny pieprz w dużej misce. Dodaj kurczaka i dokładnie natrzyj mięso tą mieszanką. Przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, do 12 godzin.

2.W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż około 3 minut, często mieszając, aż cebula stanie się półprzezroczysta.

3.Dodaj koncentrat pomidorowy i sos rybny. Gotuj od 6 do 8 minut, cały czas mieszając. Dodaj 7 szklanek wody i dobrze wymieszaj.

4.Dodaj kurczaka razem z mieszanką czosnkową. Doprowadź sos do wrzenia i zmniejsz ogień do średnio-niskiego.

5.Umieść masło orzechowe w średniej wielkości misce żaroodpornej; Dodaj około 1 i 1/2 szklanki sosu z garnka, mieszając aż masło orzechowe rozrzedzi się i mieszanina będzie kremowa. Wlej mieszankę garnka z kurczakiem i gotuj przez około 15 minut.

6.Do garnka wsyp kawałki kapusty i marchewki i gotuj przez 10 minut.

7.Wymieszaj kawałki ziemniaków i słodkich ziemniaków i duś na małym ogniu przez 30 do 35 minut, aż kurczak i warzywa zmiękną.

8.Odstaw z ognia i wymieszaj papryczki chili. Dopraw solą do smaku. Podawaj z ryżem.


Składniki
  • 3 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka obranego i drobno posiekanego świeżego imbiru
  • szczypta soli + więcej do smaku
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 0,5kg udek z kurczaka z kością, bez skóry
  • 0,5kg filetu z piersi kurczaka, bez skóry
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 mała żółta cebula, posiekana
  • 170g koncentratu pomidorowego
  • 0,25 szklanki sosu rybnego (np. Red Boat)
  • 7 szklanek wody
  • 1 szklanka niesłodzonego kremowego masła orzechowego, dobrze wymieszanego
  • 230g zielonej kapusty, wydrążonej i pokrojonej kawałki
  • 3 średnie marchewki, pokrojone na kawałki
  • 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
  • 1 średniej wielkości słodki ziemniak, obrany i pokrojony na kawałki
  • pokrojona papryczka chili (opcjonalnie)
  • ugotowany biały ryż, do podania
"Pusty żołądek nie jest dobrym doradcą politycznym." Albert Einstein

Podobne przepisy dań głównych

Pierogi z kapustą i grzybami
2godziny
6osób
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne danie kuchni polskiej, pełne aromatycznej kiszonej kapusty i wyrazistego smaku suszonych grzybów. Delikatne, cienkie ciasto otacza wnętrze wypełnione soczystym farszem. Smacznego.
Gołąbki
2.5godziny
6osób
Gołąbki
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, popularne zwłaszcza podczas świąt i uroczystości rodzinnych. Charakteryzują się delikatnymi liśćmi kapusty, wypełnionymi soczystym farszem z mięsa mielonego, ryżu i aromatycznych przypraw. Całość jest pieczona w sosie pomidorowym, który nadaje potrawie wyjątkowy smak.
Shepherd's Pie
1godzina
4osoby
Shepherd's Pie
Przepis na klasyczne Shepherd's Pie, czyli zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami, przykrytą warstwą ziemniaków. Zachęcamy do spróbowania.
Kurczak z szpinakiem w sosie śmietanowym
45minut
4osoby
Kurczak z szpinakiem w sosie śmietanowym
Prosty przepis na pysznego kurczaka w kremowym sosie śmietanowym, podawanego z szpinakiem i makaronem penne.