Kurczak z warzywami w sosie pomidorowo-rybnym
Pyszna potrawka z kurczaka, duszonego z warzywami w sosie pomidorowo-rybnym z przyprawami. Świetny pomysł na codzienny lub świąteczny obiad.
1.Wymieszaj czosnek, imbir, sól i czarny pieprz w dużej misce. Dodaj kurczaka i dokładnie natrzyj mięso tą mieszanką. Przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, do 12 godzin.
2.W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż około 3 minut, często mieszając, aż cebula stanie się półprzezroczysta.
3.Dodaj koncentrat pomidorowy i sos rybny. Gotuj od 6 do 8 minut, cały czas mieszając. Dodaj 7 szklanek wody i dobrze wymieszaj.
4.Dodaj kurczaka razem z mieszanką czosnkową. Doprowadź sos do wrzenia i zmniejsz ogień do średnio-niskiego.
5.Umieść masło orzechowe w średniej wielkości misce żaroodpornej; Dodaj około 1 i 1/2 szklanki sosu z garnka, mieszając aż masło orzechowe rozrzedzi się i mieszanina będzie kremowa. Wlej mieszankę garnka z kurczakiem i gotuj przez około 15 minut.
6.Do garnka wsyp kawałki kapusty i marchewki i gotuj przez 10 minut.
7.Wymieszaj kawałki ziemniaków i słodkich ziemniaków i duś na małym ogniu przez 30 do 35 minut, aż kurczak i warzywa zmiękną.
8.Odstaw z ognia i wymieszaj papryczki chili. Dopraw solą do smaku. Podawaj z ryżem.
- 3 średnie ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka obranego i drobno posiekanego świeżego imbiru
- szczypta soli + więcej do smaku
- szczypta czarnego pieprzu
- 0,5kg udek z kurczaka z kością, bez skóry
- 0,5kg filetu z piersi kurczaka, bez skóry
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 mała żółta cebula, posiekana
- 170g koncentratu pomidorowego
- 0,25 szklanki sosu rybnego (np. Red Boat)
- 7 szklanek wody
- 1 szklanka niesłodzonego kremowego masła orzechowego, dobrze wymieszanego
- 230g zielonej kapusty, wydrążonej i pokrojonej kawałki
- 3 średnie marchewki, pokrojone na kawałki
- 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
- 1 średniej wielkości słodki ziemniak, obrany i pokrojony na kawałki
- pokrojona papryczka chili (opcjonalnie)
- ugotowany biały ryż, do podania