Kurczak z pieczarkami i gorgonzolą w winie

Kurczak z pieczarkami i gorgonzolą w winie

Świetny pomysł na kurczaka, przyrządzonego z pieczarkami i serem gorgonzolą z dodatkiem białego, wytrawnego wina.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Pokrój pierś z kurczaka na plastry o grubości ok 1 - 1.5 cm. Dopraw obficie solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju na średnim ogniu. Podsmaż kurczaka po ok 2 minuty z każdej strony, aż lekko się zarumieni. Przenieś kurczaka na talerz i przykryj folią.

2.Na średnim ogniu podgrzej pozostałą łyżkę oleju. Dodaj grzyby, pokrojone w plasterki. Dopraw lekko solą i podsmaż, mieszając drewnianą łyżką, aż zmiękną i dobrze się zarumienią (ok. 3 do 4 minuty). Zmniejsz ogień. Dodaj czosnek i smaż cały czas mieszając przez ok 20-30 sekund.

3.Wlej wino i gotuj przez około 2 minuty. Następnie dodaj śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Dodaj dwie trzecie sera Gorgonzoli i mieszaj, aż się rozpuści (1 - 2 minuty). W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

4.Do sosu dodaje kurczaka wraz z nagromadzonymi sokami, wymieszaj i duś mięso na wolnym ogniu jeszcze przez ok 2 minuty.

5.Podawaj do zjedzenia posypane pozostałym serem i natką pietruszki.


Dodatkowe wskazówki:

Kurczaka można podawać z dodatkiem makaronu, ryżu, kaszy lub z ziemniakami. Smacznego!

Składniki
  • 1 kg piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • 170g pieczarek
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • 1/3 szklanki pokruszonego sera Gorgonzola
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 duże ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka stołowa świeżo posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
"Mówienie zawsze szkodzi: przed jedzeniem psuje apetyt, po jedzeniu – trawienie." Sandro Pertini

Podobne przepisy dań głównych

Gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina
2.5godziny
4osoby
Gulasz wołowy w sosie z czerwonego wina
Wyrazisty gulasz wołowy na czerwonym winie z warzywami i pencettą. Pyszne, miękkie mięsko idealne do obiadu.
Polędwica wołowa w maślanym sosie z pieczarkami
45minut
2osoby
Polędwica wołowa w maślanym sosie z pieczarkami
Delikatne medaliony z polędwicy wołowej, podsmażone a następnie podduszone w sosie śmietanowo-musztardowym z pieczarkami.
Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
45minut
3osoby
Schab wieprzowy w sosie śmietanowo-czosnkowym z pieczarkami
Szybki przepis na pyszny schab wieprzowy podsmażony a następnie duszony w kremowym sosie czosnkowym z dodatkiem pieczarek, cebuli i pietruszki.
Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką
2.5godziny
6osób
Wołowina w sosie z pieczarkami i marchewką
Prosty przepis na pyszną duszoną wołowinę w sosie na bazie czerwonego wina z pieczarkami, marchewką, cebulką, czosnkiem i przyprawami. Pożywne i pyszne danie obiadowe.