Kurczak z pieczarkami i gorgonzolą w winie
Świetny pomysł na kurczaka, przyrządzonego z pieczarkami i serem gorgonzolą z dodatkiem białego, wytrawnego wina.
1.Pokrój pierś z kurczaka na plastry o grubości ok 1 - 1.5 cm. Dopraw obficie solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju na średnim ogniu. Podsmaż kurczaka po ok 2 minuty z każdej strony, aż lekko się zarumieni. Przenieś kurczaka na talerz i przykryj folią.
2.Na średnim ogniu podgrzej pozostałą łyżkę oleju. Dodaj grzyby, pokrojone w plasterki. Dopraw lekko solą i podsmaż, mieszając drewnianą łyżką, aż zmiękną i dobrze się zarumienią (ok. 3 do 4 minuty). Zmniejsz ogień. Dodaj czosnek i smaż cały czas mieszając przez ok 20-30 sekund.
3.Wlej wino i gotuj przez około 2 minuty. Następnie dodaj śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Dodaj dwie trzecie sera Gorgonzoli i mieszaj, aż się rozpuści (1 - 2 minuty). W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
4.Do sosu dodaje kurczaka wraz z nagromadzonymi sokami, wymieszaj i duś mięso na wolnym ogniu jeszcze przez ok 2 minuty.
5.Podawaj do zjedzenia posypane pozostałym serem i natką pietruszki.
Kurczaka można podawać z dodatkiem makaronu, ryżu, kaszy lub z ziemniakami. Smacznego!
- 1 kg piersi z kurczaka bez kości i skóry
- 170g pieczarek
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 1/3 szklanki gęstej śmietany
- 1/3 szklanki pokruszonego sera Gorgonzola
- 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 duże ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka stołowa świeżo posiekanej natki pietruszki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz