Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao

Kurczak Kung Pao to klasyczna potrawa chińska i sposób na pyszną potrawę z drobiu.

Sposób przygotowania potrawy:

1.Wymieszaj bulion z kurczaka, sos sojowy, ocet balsamiczny, 1 łyżkę mąki kukurydzianej, olej sezamowy i cukier.

2.Do dużej miski wrzuć kurczaka, dodaj 3/4 łyżeczki soli i dopraw pieprzem. Dodaj pozostałe 1/4 szklanki mąki kukurydzianej i wymieszaj z kurczakiem. Nadmiar mąki strzep z kawałków kurczaka.

3.Podgrzej 3 łyżki oleju rzepakowego na dużej patelni na średnim ogniu. Podsmaż kurczaka, obracając, po 2 minutach z każdej strony, aż lekko się zrumieni.

4.Wlej na patelnie resztę oleju rzepakowego. Dodaj papryczki chili i ich nasiona, imbir oraz szalotkę i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj czerwoną paprykę i seler i podsmaż, mieszając, aż warzywa lekko zmiękną, około 2 minut.

5.Wlej sherry i gotuj, aż prawie całkowicie się zredukuje, przez 30 do 60 sekund. Dodaj mieszankę bulionu i wymieszaj z kurczakiem i warzywami, zagotuj (sos powinien natychmiast zgęstnieć). Przekrój jeden z grubszych kawałków kurczaka, aby sprawdzić, czy jest ugotowany. Jeśli nadal jest różowy, gotuj dalej na wolnym ogniu pod przykrywką.

6.Podawaj kurczaka, posypanego orzeszkami ziemnymi.


Dodatkowe wskazówki:

Kurczaka Kung Pao podawaj z ryżem lub makaronem.

Składniki
  • 1.5kg filetu piersi z kurczaka, pokrojone na 4.5 cm kawałki
  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej + dodatkowo 1 łyżka
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 małe ostre czerwone suszone papryczki chili, przekrojone wzdłużnie (zachowaj nasiona)
  • 2 łyżki zmielonego, świeżego imbiru
  • 6 szalotek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 średnia czerwona papryka, pokrojona na 2.5 cm kawałki
  • 2 wewnętrzne żeberka selera, pokrojonego w poprzek o grubości 1.5 cala
  • 1/4 szklanki wytrawnego sherry
  • 1/4 szklanki grubo posiekanych, solonych orzeszków ziemnych
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
"Kiedy w brzuchu pusto, w głowie groch z kapustą." Henryk Sienkiewicz

Powiązane przepisy dań głównych

Pieczone udka z kurczaka w sosie Chimichurri
1godzina
4osoby
Pieczone udka z kurczaka w sosie Chimichurri
Pyszny kurczak w stylu południowo-amerykańskim, pieczony i podawany z ziołowym sosem Chimichurri.
Smażony kurczaka z sosem sojowym i majonezowym
1godzina
4osoby
Smażony kurczaka z sosem sojowym i majonezowym
Pyszny kurczak przyrządzony w stylu azjatyckim, podawany na kapuście z dodatkiem sosu sojowego i majonezowego. Smacznego!
Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
30minut
4osoby
Kurczak w panierce preclowej z sosem musztardowo-koperkowym
Ciekawy przepis na kurczaka z dipem musztardowo-koperkowym, z dodatkiem miodu i majonezu. Świetny pomysł na smaczny lunch.
Grillowany kurczak z musztardą i rozmarynem
30minut
8osób
Grillowany kurczak z musztardą i rozmarynem
Szybki i pyszny kurczak na grilla z marynatą majonezowo-musztardową i rozmarynem.