Kurczak Kung Pao
Kurczak Kung Pao to klasyczna potrawa chińska i sposób na pyszną potrawę z drobiu.
1.Wymieszaj bulion z kurczaka, sos sojowy, ocet balsamiczny, 1 łyżkę mąki kukurydzianej, olej sezamowy i cukier.
2.Do dużej miski wrzuć kurczaka, dodaj 3/4 łyżeczki soli i dopraw pieprzem. Dodaj pozostałe 1/4 szklanki mąki kukurydzianej i wymieszaj z kurczakiem. Nadmiar mąki strzep z kawałków kurczaka.
3.Podgrzej 3 łyżki oleju rzepakowego na dużej patelni na średnim ogniu. Podsmaż kurczaka, obracając, po 2 minutach z każdej strony, aż lekko się zrumieni.
4.Wlej na patelnie resztę oleju rzepakowego. Dodaj papryczki chili i ich nasiona, imbir oraz szalotkę i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj czerwoną paprykę i seler i podsmaż, mieszając, aż warzywa lekko zmiękną, około 2 minut.
5.Wlej sherry i gotuj, aż prawie całkowicie się zredukuje, przez 30 do 60 sekund. Dodaj mieszankę bulionu i wymieszaj z kurczakiem i warzywami, zagotuj (sos powinien natychmiast zgęstnieć). Przekrój jeden z grubszych kawałków kurczaka, aby sprawdzić, czy jest ugotowany. Jeśli nadal jest różowy, gotuj dalej na wolnym ogniu pod przykrywką.
6.Podawaj kurczaka, posypanego orzeszkami ziemnymi.
Kurczaka Kung Pao podawaj z ryżem lub makaronem.
- 1.5kg filetu piersi z kurczaka, pokrojone na 4.5 cm kawałki
- 3/4 szklanki bulionu z kurczaka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej + dodatkowo 1 łyżka
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3 małe ostre czerwone suszone papryczki chili, przekrojone wzdłużnie (zachowaj nasiona)
- 2 łyżki zmielonego, świeżego imbiru
- 6 szalotek, pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 średnia czerwona papryka, pokrojona na 2.5 cm kawałki
- 2 wewnętrzne żeberka selera, pokrojonego w poprzek o grubości 1.5 cala
- 1/4 szklanki wytrawnego sherry
- 1/4 szklanki grubo posiekanych, solonych orzeszków ziemnych
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz